Eerste 8TB NVMe ‘NF1’ SSD voor datacenters onthuld door Samsung

Samsung heeft vandaag in een persbericht aangekondigd te gaan komen met de eerste 8TB NVMe SSD voor de markt van datacenters, tevens de eerste SSD van Samsung met een NF1 form factor.

Samsung is een van de bedrijven die zich met haar SSD’s duidelijk richt op de zakelijke markt, naast haar lijn van reguliere consumenten SSD’s. Het bedrijf zit dan ook zeker niet stil, en heeft op donderdag bekendgemaakt om een nieuwe 8TB NVMe SSD op de markt te gaan brengen voor datacenters. Daarmee is Samsung de eerste fabrikant met een 8TB NVMe SSD op de markt voor de zakelijke markt.

Het is echter niet een standaardformaat NVMe SSD welke wij consumenten in de winkel zien liggen – deze worden haast niet gebruikt op de zakelijke markt. Samsung gaat mee met een nieuwe trend en deze NVMe SSD is dan ook verpakt in een NF1 form factor. Deze standaard ligt nog niet volledig vast, en wordt bestempeld als opvolger van de huidige m.2 standaard. Qua afmetingen wijkt de nieuwe standaard in elk geval niet veel af van m.2, met een lengte van 11cm en een breedte van 3,05cm.

2U-Server

De SSD’s lijken ook bedoeld te zijn voor een specifiek soort server, namelijk de 2U-servers. Samsung zegt dat er in een 2U-server 72 van deze 8TB SSD’s geplaats kunnen worden voor een totale capaciteit van 567TB. Daarbij mag duidelijk zijn dat deze SSD’s gericht zijn op applicaties voor de SSD’s waar datadichtheid van belang is.

De datadichtheid is tevens op de SSD zichtbaar, zo zitten er aan elke kant van de NVMe SSD twee rijen van TLC NAND geheugen. In totaal bevat de SSD zestien geheugenchips met ieder een capaciteit van 512GB. Deze chips bestaan ieder uit 16 lagen van 256 Gigabyte (GB) 3D V-NAND.

Prestaties

Datadichtheid is een belangrijk onderdeel, echter is het voor de SSD’s ook van belang dat de snelheid van de SSD daar niet onder lijdt. De SSD maakt daarvoor gebruik van versie 1.3 van het NVMe protocol en de vierde generatie van PCIe. De maximale theoretische snelheden van de SSD liggen op 3100MB/s en 2000MB/s voor respectievelijk het lezen en schrijven. Verder is de 8TB SSD voorzien van 12GB LPDDR4 RAM voor caching.

Qua levensduur zijn deze SSD’s tevens in orde, Samsung geeft aan dat de SSD elke dag 1.3x de capaciteit van de SSD kan schrijven voor 3 jaar lang. Natuurlijk klinkt dat als enorm veel, echter is het voor datacenters niet ongebruikelijk om dagelijks deze hoeveelheden data weg te schrijven.

Wanneer Samsung de NVMe SSD’s op de markt gaat brengen blijft vooralsnog onbekend, ook heeft het bedrijf nog niks bekend gemaakt over mogelijke prijzen voor de SSD.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business