OxygenOS Open Beta 11/13 OnePlus 5/T brengt Project Treble en meer

Open Beta updates van OnePlus bestaan al sinds de OnePlus 3/T. Ditmaal krijgen de OnePlus 5 en 5T een grote update, met een verrassende toevoeging van Project Treble.

Al sinds een lange tijd worden er voor OnePlus toestellen Open Beta-updates uitgebracht. Brian Yoon, momenteel het hoofd van User Experience Design bij OnePlus, heeft dit programma zelf ook uitgebreid uitgelegd. Het eerste toestel welke Open Beta updates ontving was de OnePlus 3, waarna niet veel later ook de OnePlus 3T aan dit programma werd toegevoegd.

Inmiddels zijn ook de OnePlus 5 en 5T onderdeel van het Open Beta programma, met regelmatig nieuwe beta updates voor de smartphones. Waar het meestal gaat om een uiterlijke aanpassing, het toevoegen van apps en een upgrade naar een nieuwe Android-versie, is er nu meer nieuws. OnePlus heeft na lang denken nu toch besloten om de toestellen ondersteuning voor Project Treble te geven.

Project Treble

Project Treble klinkt mogelijk niet enorm spannend, maar het tegengestelde is waar. De toekomst van de Android fragmentatie hangt (deels) af van deze grote wijziging binnen het besturingssysteem, zoals al eerder uitgelegd op TechPulse:

Door middel van Project Treble wordt het Android Systeem gescheiden van verschillende systeemcomponenten zoals drivers maar ook toevoegingen van fabrikanten in de interface. Nu het systeem losstaat van andere bestanden kan dit ook afzonderlijk geüpdatet worden. Deze afzonderlijke updates zorgen voor een hoop minder werk. Voordat Project Treble officieel op de markt kwam moest bij elke update, ook beveiligingspatches, de systeem laag worden aangepast aan de wijzigingen van de fabrikanten. Nu deze twee los van elkaar staan kan de fabrikant het specifieke onderdeel updaten en de update uitrollen zonder extra werk uit te voeren.

Dat OnePlus nu deze toevoeging doet, is verrassend. Eerder gaf het bedrijf namelijk nog aan dit niet te willen doen vanwege softwarematige beperkingen. Dit was begrijpelijk, er is namelijk een aparte partitie nodig voor Project Treble, echter was deze niet standaard aanwezig op de OnePlus 5 of 5T. Hoe OnePlus het nu toch voor elkaar heeft gekregen om de upgrade uit te voeren, is onbekend.

Andere wijzigingen

Het blijft niet bij de toevoeging van Project Treble, het systeem heeft namelijk ook een aantal uiterlijke wijzigingen gehad. Voor wat wij hebben kunnen zien blijft het redelijk beperkt, en gaat het vooral om een wijziging van icoontjes. Een andere wijziging is het nu vrij kunnen kiezen van accentkleuren, dit was voorheen beperkt tot vastgestelde kleuren.

De laatste grote wijziging zit hem in de Weather app die OnePlus standaard meelevert, deze heeft een vers laagje verf gehad. Inmiddels was het design van de applicatie al jaren niet meer geüpdatet, en zag het er dan ook verouderd uit.

Beschikbaarheid

De nieuwe functies, en wijzigingen aan het systeem, zijn beschikbaar in OB11 voor de OnePlus 5, en OB13 voor de OnePlus 5T. Deze zullen zo snel als mogelijk uitrollen naar alle Open Beta gebruikers. Wanneer deze wijzigingen naar alle toestellen buiten de Open Beta komt blijft altijd onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business