Gmail app ontwikkelaars kunnen mails van gebruikers lezen, beveilig je account

Verontrustend nieuws voor Gmail-gebruikers die eveneens applicaties van andere ontwikkelaars hebben gekoppeld aan hun Google account. Mogelijks kunnen deze ontwikkelaars namelijk zomaar de mails van gebruikers lezen.

Meerdere ontwikkelaars hebben aan The Wall Street Journal laten weten dat ze effectief over de mogelijkheid beschikken om mails van gebruikers te lezen. Niet iedere ontwikkelaar krijgt hier echter zomaar toegang toe. Ontwikkelaars worden eerst gescreend door Google en de app wordt eerst door Google zelf getest. Toch is het behoorlijk zorgwekkend dat ontwikkelaars die voorbij de controle geraken de mogelijkheid hebben om mails van gebruikers te lezen.

Er is een blogbericht verschenen waarin Suzanne Frey van Google extra duiding geeft over dat controleproces en het algemene privacybeleid van Google. Het goede nieuws is dat Suzanne bevestigt dat Google medewerkers nooit de mails van gebruikers lezen, tenzij op aanvraag van de gebruiker zelf. Het verontrustende nieuws is dat er ook niet ontkend wordt dat ontwikkelaars de mails van gebruikers kunnen lezen.

Het meest frappante aan de zaak is dat jij als gebruiker hiervoor wel toegang hebt gegeven. Telkens wanneer gebruikers een applicatie aan hun Gmail (of Google account in het algemeen) willen koppelen, krijgen ze een overzicht gepresenteerd met alle machtigingen die de applicatie zal krijgen. Er wordt Google nu verweten dat deze bevestigingsvensters niet duidelijk genoeg zijn. Gebruikers gingen er namelijk van uit dat ze een bepaalde applicatie toegang gaven tot hun Gmail, maar niet de medewerkers achter de applicatie. Dit blijkt nu echter niet zo te zijn en het ziet ernaar uit dat de ontwikkelaars wel degelijk de mails van gebruikers kunnen lezen.

Het is wellicht een goed moment om even te controleren welke applicaties nu precies toegang hebben tot je Gmail account. De lijst met alle gemachtigde applicaties kan je hier vinden. Vervolgens is het enkel een kwestie van (ongebruikte) apps te beroven van hun rechten door op de knop ‘toegang intrekkken’ te klikken. Mogelijks is het probleem niet beperkt tot Gmail, maar kunnen er vergelijkbare praktijken zijn bij andere email services. Het wordt dus aangeraden om overal te controleren welke apps precies toegang hebben tot je account. Voor outlook kan je dit hier doen, voor Yahoo Mail hier.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business