Meer bedrijven mogen voorbeeld nemen aan OnePlus’ en Nokia’s Open Beta beleid

OnePlus en Nokia hebben beide hun eigen Open Beta varianten van de dagelijkse software. De een pakt dit enkel anders aan dan de andere.

Updates voor smartphones, en eigenlijk elk ander apparaat, kan je tegenwoordig niet meer zonder. Het wilt echter meestal bij smartphones behoorlijk verschillen wanneer, en hoe vaak er nieuwe updates verschijnen. Vaak heeft dit deels te maken met de lange ontwikkelingsperiode van nieuwe functies, waarna deze uitgebreid getest moeten worden. Onder andere OnePlus en Nokia hebben beide hun eigen ‘Open Beta’ beleid waar vaker nieuwe functies worden uitgerold.

Zowel OnePlus als Nokia hebben een eigen Open Beta programma, waar bedrijven als Samsung en LG angsvallig achterlopen.

Samsung heeft deze in eenzelfde vorm, maar geeft daarbij minder gebruikers de kans om deze updates te testen. Google heeft mogelijk de gemakkelijkste vorm om van een Open Beta update te genieten, maar er zijn relatief weinig Google Pixel gebruikers.

Open Beta

Zoals de tussenkop al impliceert, is het een ‘Open’ beta update, waar alle gebruikers aan deel kunnen nemen. Zowel OnePlus als Nokia hebben daarbij hun eigen beleid, met hun tevens beide voor en nadelen. Om maar met de Open Beta variant van Nokia te beginnen, deze is er tot nu toe voor bijna elke Nokia smartphone geweest. Zodra een nieuwe software-update onderweg is, rolt Nokia een beta-update uit voor haar smartphones. Het gaat daarbij enkel om nieuwe Android-versies, beveiligingspatches krijgen geen beta-variant.

Maar, het feit dat Nokia gebruikers in staat stelt om updates te testen heeft een aantal voordelen. Zo komen gebruikers vaak in aanraking met bugs welke opgelost moeten worden. Zodra een bug is opgelost kan er daarna in rap tempo wederom een Open Beta uitgestuurd worden om te kijken of de fouten zijn opgelost.

Verder geeft een Open Beta van Nokia aan gebruikers inzicht op de ontwikkeling van nieuwe software voor hun smartphones. Meer inzicht resulteert vervolgens in minder vragen, en een tevredenere klant. Ook geeft het de klant een mogelijkheid om nieuwe functies uit te proberen, welke vaak aan een betere gebruikerservaring bijdragen.

Het nadeel van de Open Beta updates van Nokia is enerzijds de korte duur. Vaak komt relatief snel de stabiele versie al uit, waardoor een update niet enorm vaak getest wordt. Aan de andere kant is ook het aantal beta-updates relatief laag. Echter, vergeleken met een fabrikant als Samsung of LG is dit een geruime verbetering.

OnePlus

OnePlus pakt het in die zin een stuk ruimer uit. Bijna elke nieuwe functionaliteit rolt eerst door een beta-update heen. Pas zodra het bedrijf zeker is van een stabiele werking, komt het naar de stabiele builds. Zo worden nieuwe launcher-functionaliteiten eerst door beta-testers onder handen genomen. Beveiligingspatches komen vaak, helaas, bij OnePlus eerst naar de beta-toestellen toe.

OnePlus komt mogelijk zelfs iets... te vaak met nieuwe beta-functionaliteiten.

OnePlus’ manier van beta-testen resulteert in een veel regelmatigere stroom van beta updates. Het bedrijf zegt ongeveer elke maand, of twee maanden, een beta update uit te willen brengen. Deze beta updates brengen vaak meer dan een functie met zich mee, maar met regelmaat worden er ook functies gewist uit het huidige functieportfolio.

Wat verder positief opvalt, is dat OnePlus sinds de OnePlus 3 een redelijk vast stramien van beta-updates heeft weten te verkrijgen. Inmiddels is de OnePlus 6 er, welke binnenkort naar verwachting de eerste beta-updates zal ontvangen. Vooralsnog blijft het enkel bij een Open Beta van Android P. De verwachting is dat de beta-updates na de onthulling van de OnePlus 6T worden opgepakt.

Vergelijking

Nu is er een belangrijk aspect waar beide een andere aanpak hebben, en dat is bij de manier waarop OnePlus de gebruikers vraagt Open Beta’s te installeren. Waar je je bij Nokia gemakkelijk online kan inschrijven voor een Open Beta update, is dat er bij OnePlus niet bij. De beta updates moeten handmatig geïnstalleerd worden. Daar komt nog bij dat terug gaan naar de stabiele versie van OnePlus’ OxygenOS enkel kan door het systeem een reset te geven.

Open Beta’s zijn de toekomst van softwareontwikkeling, en voor bedrijven als OnePlus en Nokia ligt dit al in het heden.

Uiteindelijk heeft elk beta-programma zo zijn voor en nadelen. Maar het zijn in elk geval twee industrieleiders op het gebied van beta-software. Bedrijven als Samsung, LG, Motorola en BlackBerry (by TCL) kunnen hier duidelijk een voorbeeld aan nemen. Open Beta’s zijn de toekomst van softwareontwikkeling, en voor bedrijven als OnePlus en Nokia ligt dit al in het heden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business