Nieuws

Russische internettrollen proberen publieke debat te verstoren

Op Twitter zijn heel wat accounts opgedoken die volgens onderzoek van NRC verbonden zijn met de 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) te Sint-Petersburg. 

De afgelopen twee jaar zouden de accounts ruim 900 Nederlandstalige berichten hebben verzonden. Uit het onderzoek met een steekproef van 200.000 tweets blijkt dat zeker 3.841 van die tweets door trollacounts van de IRA zouden verzonden zijn. De tweets werden door Twitter verwijderd, maar het onderzoek doorzocht ook archieven waardoor de tweets toch nog werden opgepikt. Mogelijk werden er dus nog veel meer Nederlandstalige tweets verzonden en bestaat de kans dat onontdekte accounts nog in de omloop zijn.

NRC illustreert het werk van de trollen met een voorbeeld. Op 22 maart 2016, die gitzwarte dag met de aanslagen in Brussel, werd de tweet met tekst “pfff dit vindt ik verschrikkelijk” (ja, inclusief dt-fout) verspreid, vergezeld door de islamkritische hashtags #IslamIsTheProblem en #IslamKills. Uiteindelijk werd de tweet die dag nog een paar keer gedeeld, steeds door andere accounts. Zes van de zeven accounts die de tweet verspreidden maakten deel uit van het Russische trollennetwerk. Andere voorbeelden zijn onder andere boodschappen over het vluchtelingendebat en oproepen om op PVV-leider Geert Wilders te stemmen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business