Nieuws

‘In 2020 supersnel internet in Vlaanderen’

Er zijn concrete plannen met providers Proximus en Telenet om tegen 2020 een gigabit glasvezelnetwerk te hebben in Vlaanderen. Dankzij de verbinding zouden we in Vlaanderen snelheden tot 1Gbit/s moeten behalen.

Vlaamse minister voor innovatie, Philippe Muyters, heeft de plannen aangekondigd in radioprogramma De Ochtend. Muyters strijdt al langer voor sneller internet in Vlaanderen aan een fair tarief. Hij waarschuwde Telenet en Proximus eerder reeds dat het beter moest. Indien niet zou Muyters zelf investeren in een volledig nieuw datanetwerk om de concurrentiestrijd open te breken.

Muyters kan zijn schop echter laten staan want de providers zullen gehoor geven aan zijn wensen. De Vlaamse regering zal samenwerken met de providers om “samen een digitaal ecosysteem op poten te zetten waarin innovatieve toepassingen voor bedrijven en gezinnen zullen kunnen worden aangeboden,” zegt de minister. Een van de voorwaarden is dat het supersnelle internet voor iedereen in Vlaanderen beschikbaar moet zijn, ongeacht de locatie. Om het einddoel te bereiken zal Proximus onder andere haar glasvezelnetwerk moeten openstellen voor concurrenten.

“We hebben met beide een akkoord providers getekend waarbij ze beiden zeggen om in 2020 al naar 1Gbit/s te gaan, dat is ongeveer dubbel tot vijf keer zo snel als vandaag. Dat is voornamelijk belangrijk voor de capaciteit die we nodig hebben, maar ook voor veel toepassingen zoals slimme wagens,” luidt het in De Ochtend. “We gaan ervoor zorgen dat we bij de koplopers zijn van Europa.”

Muyters sluit niet uit dat er geen nieuw datanetwerk komt. Het starten van zo’n netwerk zou heel wat geld kosten – zo’n 3 miljard euro – maar de minister houdt het als een stok achter de deur.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business