Nieuws

Samsung is gestart met de productie van QLC V-NAND geheugen

Nog later dit jaar komt Samsung op de markt met een stel nieuwe SSD’s in de 2.5-inch vormgeving, deze zullen als eerste gebruik maken van Samsung’s QLC V-NAND geheugen.

Inmiddels is TLC V-NAND geheugen al een behoorlijke tijd op de markt. Dat maakt dat bedrijven als Micron en Samsung er met de kippen bij zijn om een nieuwe opslagvariant op de markt te brengen, het zogenoemde QLC V-NAND geheugen. Het laatstgenoemde bedrijf heeft nu de massaproductie van het geheugen gestart, vooral gericht op geheugen voor in smartphones en SATA-SSD’s.

Samsung laat in haar persbericht helaas niet weten welk productie procedé er wordt gebruikt, enkel wordt er gesproken over een verbeterde 4e generatie V-NAND geheugen. Qua snelheden zijn er in elk geval geen winsten geboekt, er worden namelijk sequentiële lees- en schrijfnelheden aangeduid van 540 MB/s en 520 MB/s respectievelijk.

Opslagvarianten

Het verhogen van het aantal bits per cel zal een duidelijke verhoging in opslagcapaciteit geven, waarbij de prijs relatief laag blijft. De 2.5-inch SATA SSD’s die het bedrijf later dit jaar met de chips uit wilt brengen hebben een capaciteit van 1-, 2- en 4 TB. Prijzen heeft het bedrijf nog niet naar buiten gebracht, evenals een eventuele termijn waarop de producten beschikbaar zullen zijn.

Nu rest ons alleen nog de vraag, hoe zit het met de levensduur van QLC-geheugen. Deze vraag werd ook al gesteld bij de overgang naar TLC, maar komt nu nog meer in de schijnwerpers. Het verhogen van het aantal bits per cel kan namelijk een negatief gevolg hebben voor de algehele levensduur. Een enorm hoog vertrouwen lijkt het bedrijf er zelf in elk geval niet bij te hebben, de SSD’s krijgen namelijk ‘slechts’ 3 jaar garantie mee. Bij de oude SATA-SSD’s lag dit nog op 5 jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business