Nieuws

Amerikaanse politie houdt JD.com-CEO aan

Richard Liu, de CEO van JD.com, werd ondertussen al weer vrijgelaten. Eerder werd hij aangehouden op grond van mogelijk seksueel misbruik.

 

Het was geen makkelijk weekend voor Richard Liu. De CEO van de webwinkelreus JD.com werd tijdens het weekend aangehouden op basis van aantijgingen omtrent seksueel misbruik.

 

Liu werd vrijdagavond door de politie van Minneapolis aangehouden en moest de nacht doorbrengen in de cel. Een dag later werd hij vrijgelaten, aangezien de politie oordeelde dat ze hun onderzoek ook konden verderzetten zonder dat de CEO zich in hechtenis bevond.

 

Er zijn momenteel geen details beschikbaar over de aantijgingen. JD.com ging redelijk snel in de verdediging, en sprak van een “onterechte beschuldiging”.

 

De online shoppinggigant deelde daarbij ook nog wel een sneer uit naar de politie. Volgens JD.com heeft de politie van Minneapolis Liu namelijk laten gaan omdat er “niet voldoende bewijs voorhanden was”. De politie hield daar echter een andere mening op na en benadrukte dat het onderzoek nog steeds lopende was.

 

Hoewel de CEO niet meteen een verleden heeft met seksueel misbruik, wordt zijn zaak absoluut niet geholpen door een incident van drie jaar geleden. Toen bevond een Australisch hooggerechtshof een van Liu’s penthousegasten schuldig aan verkrachting. Liu had niets met de zaak te maken, maar vroeg wel – zonder succes – om zijn naam  niet te linken aan het hele dossier.

 

De aanhouding en mogelijke veroordeling hebben ook zeker politieke implicaties. Momenteel is de spanning tussen de VS en China te snijden door de uit de hand lopende handelsoorlog. China zal het de VS ook absoluut niet in dank afnemen wanneer een van hun grootste technologiebazen wordt veroordeeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business