Nieuws

FCC voorzitter wil transparantiewet voor Twitter, Facebook en Google

Het hoofd van de FCC wil dat internetbedrijven zoals Twitter, Facebook en Google meer transparantie geven wat betreft hun werking. Hij wil hen hiertoe dwingen door een nieuwe wetgeving te in te voeren.

Ajit Pai, voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), doet een oproep voor een nieuwe wetgeving voor internetbedrijven. Hij vindt dat er meer transparantie moet zijn betreffende de werking van de online diensten van bedrijven zoals Twitter, Facebook en Google. Dergelijke bedrijven hebben reeds wat meer prijsgegeven over hun werking, maar Pai vindt dit niet genoeg. Hun invloed op de economie en de maatschappij blijft steeds groter worden, maar hun publieke aansprakelijkheid laat dan weer te wensen over.

“Het publiek verdient meer te weten over de werking van deze bedrijven. We moeten er serieus over nadenken of de tijd aangebroken is om deze bedrijven te onderwerpen aan nieuwe verplichtingen omtrent transparantie”, aldus de FCC voorzitter. Pai zelf heeft tot zijn grote spijt geen directe autoriteit over internetbedrijven. Hij wil dat de richtlijnen en acties van de bedrijven omtrent privacy van gebruikers, online berichten en operationele transparantie meer controle nodig hebben.

Het ironische aan de zaak is dat Pai zelf gelijkaardige wetten heeft geschrapt voor bedrijven waar hij dat wel kan, namelijk de internetproviders. Privacywetgeving betreffende de data die Amerikaanse providers kunnen bekijken, was een van de eerste die hij schrapte nadat hij aan het hoofd kwam te staan van de FCC. Zijn argumenten voor de nieuwe wetgeving voor internetbedrijven houden echter wel steek. Hoe de algoritmes van grote websites in elkaar zitten en wat er gebeurt met onze gegevens zijn vragen die alsmaar meer de kop op steken. De vraag naar inzicht in deze gegevens is zich intussen aan het omvormen tot een soort van hulpkreet.

De blogpost waarin Pai deze oproep naar transparantie neerschreef, had tot slot een bijzondere timing. Alhoewel zijn opmerkingen omtrent inzicht in de werking van internetbedrijven zeker terecht zijn, lijkt de post tegelijk op een afleidingsmanoeuvre. Momenteel is er namelijk een petitie lopende om Pai’s plan tegen te gaan waarmee hij de netneutraliteitsregels wil schrappen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business