Nieuws

EU dwingt internetbedrijven binnen het uur extremistische inhoud te verwijderen

De Europese Commissie stelt vandaag nieuwe wetten voor omtrent extremistische inhoud. Zij wil dat internetbedrijven zoals Google en Facebook deze voortaan binnen het uur offline halen.

Niemand ziet graag extremistische inhoud verschijnen op Facebook of Twitter, behalve de extremisten zelf dan. Ook de Europese Unie staat enorm negatief tegenover dit soort berichten wil hun impact dan ook koste wat het kost inperken. In maart deelde de Commissie nog mee aan deze bedrijven dat ze drie maanden hadden om aan te tonen dat ze deze inhoud actief en snel verwijderden of anders…

Intussen zijn we dus bij die “of anders…” aangekomen. De EU is duidelijk van mening dat internetbedrijven niet genoeg actie ondernemen tegen extremistische inhoud op hun websites. Daarom legt zij vandaag een nieuwe wetgeving voor die deze bedrijven dwingt om binnen het uur deze inhoud te verwijderen. Indien zij dit niet doen, zullen er fikse boetes volgen.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de EU-lidstaten en het Europees Parlement, maar als de wetgeving er komt, zullen de bedrijven snel actie moeten ondernemen. Het is namelijk niet bepaald makkelijk om binnen het uur extremistische inhoud op te sporen tussen de enorme massa berichten. “Gelukkig” zijn deze nieuwe wetten hier ook op voorbereid, aangezien zij de bedrijven ook verplichten om proactief nieuwe hulpmiddelen te ontwikkelen om deze inhoud efficiënt aan te pakken.

De bedrijven achter de websites zullen bovendien jaarlijks transparantierapporten moeten voorleggen aan de EU ter controle. Indien zij er voortdurend niet in slagen om deze inhouden te verwijderen, kan de EU hen boetes opleggen die oplopen tot 4% van hun jaarlijkse omzet. De persoon of personen die de extremistische inhoud hebben geplaatst, kunnen op hun beurt ingaan tegen het verwijderen van hun berichten. Tot slot worden ook de nationale overheden aangemoedigd om te helpen bij de ontwikkeling van manieren voor een snelle identificatie van dit soort inhouden en de bijbehorende sancties.

Intussen kunnen we niets anders doen dan wachten op de mogelijke goedkeuring van deze nieuwe wetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business