Nieuws

Xiaomi doet een pijnlijke zet en start met het plaatsen van advertenties in MIUI

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi werkt sinds kort met een lage marge, zo werd beloofd aan de investeerders van het bedrijf. Mogelijk probeert het nu de winst toch hoog te houden door advertenties te implementeren.

Het is niet de eerste keer dat er advertenties verschijnen op een Android smartphone. HTC had er eerder al last van, al was dat volgens het bedrijf een gevolg van extern beheer van zijn applicaties, waaronder het HTC-toetsenbord. Xiaomi is nu in ‘hetzelfde straatje’ terecht gekomen, waarmee er nu ook advertenties in MIUI zitten. Xiaomi heeft echter aangegeven dat het een keuze is die het Chinese bedrijf bewust heeft gemaakt. De advertenties zullen voorlopig waarschijnlijk dus niet verdwijnen.

The Verge nam contact op met Xiaomi om een verklaring nadat er berichten op Reddit waren verschenen. Het is opvallend dat Xiaomi de advertenties als een belangrijk onderdeel ziet van zijn internetstrategie. Gelukkig blijven de smartphones van het Chinese bedrijf met Android One vrij van advertenties, mogelijk ook onder druk van Google:

“Advertising has been and will continue to be an integral part of Xiaomi’s Internet services, a key component of the company’s business model. At the same time, we will uphold user experience by offering options to turn off the ads and by constantly improving our approach towards advertising, including adjusting where and when ads appear. Our philosophy is that ads should be unobtrusive, and users always have the option of receiving fewer recommendations.” – Xiaomi

Lage marge op smartphones

De kans is groot dat de veranderingen worden aangedreven door een nieuw beleid dat Xiaomi sinds kort voert. Het bedrijf zegt namelijk een marge van slechts vijf procent op zijn smartphones te behouden bovenop de kosten om de smartphone te produceren. Daardoor wordt de winst dusdanig gekort dat er waarschijnlijk andere bronnen van inkomsten nodig zijn. Advertenties zijn daarbij makkelijke manieren om geld te verdienen binnen een besturingssysteem, al is het de vraag of dit de juiste manier is. Waar Amazon ook smartphones met advertenties in het assortiment heeft, zit daar ook een fikse korting op. Zo zijn smartphones van Amazon met advertenties soms tot wel 50 euro goedkoper.

Xiaomi geeft wel aan dat de advertenties uit te schakelen zijn om zo de gebruiker tegemoet te komen, al geeft een gebruiker op Reddit aan dat deze optie voor nu nog niet lijkt te werken. Naast het bieden van een optie om het uit te schakelen gaat de Chinese fabrikant naar eigen zeggen aan de advertenties werken om een betere gebruikerservaring te bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business