Nieuws

Windows 10 oktober-update nu per direct voor iedereen beschikbaar

Windows 10 is vanaf heden weer een update rijker. Op dinsdag werd de tweede update voor 2018, met codenaam ‘Redstone 5’, aangekondigd om per direct uit te rollen. Sommige functies zullen echter nog op zich laten wachten.

Zoals al wel verwacht werd, is de Windows 10 update voor oktober, met codenaam Redstone 5, per direct beschikbaar. Op dinsdag had Microsoft een persconferentie gepland staan om onder andere over ‘nieuwe’ Surface-producten te praten. Niet al te verrassend was er tijdens de toespraak ook ruimte voor een aankondiging over de Windows 10 update voor oktober. Mocht je de update per direct willen installeren, dan is dat mogelijk door naar updates te zoeken in Windows 10. Mocht je dit niet handmatig willen doen, geen zorgen, Microsoft zal vanaf aankomende dinsdag de update gaan forceren met de maandelijkse beveiligingsupdates.

Focus op smartphones

Microsoft mag dan al sinds een tijdje zijn gestopt met het onderhouden van Windows Mobile, dat weerhoudt het bedrijf er niet van om toch een grote focus te houden op smartphones. Niet zo gek ook als je erover na gaat denken, haast alle Windows 10 gebruikers hebben ook een smartphone. Om het gat tussen Windows en Android of iOS nu weg te nemen, komt het bedrijf met de Your Phone applicatie. Door middel van deze applicatie gaat het mogelijk zijn om snel sms’jes te beantwoorden, zo hoef je voortaan niet meer van scherm te wisselen. Ook wordt het mogelijk om met de Your Phone applicatie foto’s en andere bestanden uit te wisselen tussen je Android-telefoon en Windows 10. Dat is namelijk wel een limitatie waar Microsoft tegenaan is gelopen, applicaties gemaakt voor iOS krijgen in de basis geen toegang tot iMessages en bestandsbeheer, waardoor het overzetten van bestanden onmogelijk blijft voor deze groep gebruikers.

Met de ‘Your Phone’-applicatie wordt het gemakkelijker om gegevens te synchroniseren tussen je smartphone en Windows-laptop of -desktop.

Microsoft laat het daar niet bij voor smartphones, zo krijgt de Edge-browser in november ondersteuning voor Microsofts Timeline-functionaliteit. Met Timeline wordt het mogelijk om te allen tijde tabbladen te synchroniseren tussen Windows en Android of iOS en omgekeerd. Ook komen er extensies voor de desktopvarianten van Chrome en Firefox die het mogelijk moeten maken om de tabbladen van Google Chrome naar Edge op je smartphone te synchroniseren. Daardoor maakt het dus niet uit of je op je telefoon of laptop iets opzoekt, je kan altijd snel doorschakelen naar waar je al bezig was. Timeline krijgt ook meer functionaliteit in Microsofts launcher voor Android, daarmee wordt het gemakkelijk om meer acties en bestanden van de launcher te synchroniseren met Windows.

De ‘Timeline’ functionaliteit die nu in Windows 10 zit ingebakken krijgt een flinke upgrade met als focus smartphones.

Windows 10 clipboard

De laatste grote wijziging waarmee Microsoft de update weet af te sluiten, is de cloud-gebaseerde clipboard applicatie. Het gemak daarmee is dat je vanaf je Windows-desktop gekopieerde bestanden direct in de cloud kan plaatsen, waarna je er op je laptop bijvoorbeeld weer toegang tot hebt. Eén ding mag met deze update wel opvallen: Microsoft zet vol in op platformen als Android en iOS. De functionaliteiten die nu naar Windows komen zijn, vergelijkbaar met de werking van Mac OS en iOS. Microsoft miste voorheen nog de uitgebreide integratie met andere platformen, maar weet dat inmiddels al wel prima op te lossen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business