Nieuws

Microsoft verkreeg in de Insider-fase al informatie over verdwenen bestanden Windows 10 update

De uitrol van Windows 10 updates gaat niet altijd zonder problemen. De grote Windows 10 oktober-update lijkt geplaagd te gaan onder problemen met het bestandsbeheer – al was Microsoft daar dus al over ingelicht voor de update.

Vrijwel elk besturingssysteem brengt één of meerdere bugs met zich mee bij het uitrollen van een update. Windows 10 lijkt daar wel meer last van te hebben dan gemiddeld, zo wordt vrijwel elke uitrol van een update uitgesteld door bugs. In maart kregen veel gebruikers te maken met bsod’s, die kort daaropvolgend werden opgelost. Ook de update voor oktober verloopt niet zonder problemen, gebruikers lijken namelijk na de update bestanden te verliezen. Tegelijkertijd hebben gebruikers van HP laptops last van bsod’s na de installatie van de Windows 10 oktober-update, en een driver update voor het toetsenbord.

Verdwenen bestanden

Vrij snel nadat de meldingen tevoorschijn kwamen legde Microsoft de Windows 10 update (1809) stil om verder onderzoek naar de problemen te doen. Gebruikers verloren tijdens de installatie soms een aantal bestanden, tot wel gehele mappen die geleegd werden. Ook kwamen er meldingen binnen over programma’s die na de update plotsklaps waren verdwenen. Wat er precies aan de hand was heeft Microsoft (natuurlijk) niet aangegeven, wel zou ‘slechts’ één op tienduizend gebruikers last hebben van het probleem. Inmiddels is Microsoft weer begonnen met het uitrollen van de update naar de Insiders om de nieuwe versie te testen, wanneer de update precies zal beginnen met uitrollen voor iedereen buiten het Insider-programma is nog onbekend.

https://twitter.com/WithinRafael/status/1048473218917363713

Na een tweet van ontwikkelaar Rafael Rivera hebben de problemen echter een interessante wending gekregen. Rivera meldt namelijk dat Windows eerder al meermaals op de hoogte was gesteld tijdens de Insider-fase voor de update, met het eerste bericht van gebruikers dat tot drie maanden geleden dateert. Rivera meldt dat Microsoft de berichten van gebruikers mogelijk niet heeft gelezen – het aantal upvotes ligt enorm laag. Hij meldt eveneens dat het auto-collection systeem – waarmee verschillende berichten van gebruikers gegroepeerd onder Microsofts aandacht moeten komen – heeft gefaald. Zonde, want daarmee wordt de werking van het Insider-programma ernstig verminderd. Of er nog andere problemen zijn blijven liggen is voor nu niet bekend.

HP laptops

Mocht je een gebruiker zijn van een laptop van HP, dan is het niet verstandig om momenteel al de update naar Windows 10 uit te voeren. Gebruikers melden op Reddit dat ze te maken krijgen met bsod’s na de installatie van de update. Waarom dat gebeurde was eerst nog niet bekend, inmiddels heeft een gebruiker van Reddit, R1PLEY, onderzocht waar de problemen vandaan komen. Na het achtereenvolgend installeren van updates lijkt het volgens R1PLEY te maken te hebben met een driver van een toetsenbord. Welke laptops precies de problemen ondervinden is niet bekend. Als je de update al geïnstalleerd hebben, zet dan via de instellingen uit dat Windows automatisch drivers gaat updaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business