Nieuws

Corsair MP510 brengt NVMe PCIe SSD’s naar een betaalbaar prijspunt

Corsair heeft sinds dinsdag een viertal nieuwe NVMe SSD’s op de markt in een m.2 formfactor. Het grootste voordeel van de Corsair SSD moet zijn dat deze scherp geprijsd zijn ten opzichte van bijvoorbeeld Samsung NVMe SSD’s.

Van origine zijn NVMe PCIe SSD’s behoorlijk aan de dure kant, vooral als je deze gaat vergelijken met de standaard SATA-SSD’s die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn voor een paar tientjes. Dat dit zou gaan veranderen, stond al wel vast – de kosten voor het produceren van de snellere controllers en chips blijven namelijk telkens dalen. Corsair is nu de eerste fabrikant die zo’n nieuwe controller van Phison in de Corsair MP510 m.2 SSD stopt, evenals dat het geheugen van de SSD een upgrade heeft ontvangen.

Om maar met de controller van Phison te beginnen, om precies te zijn de PS5012-E12. Waar Phison voorheen moeite had om met andere bedrijven sterk te concurreren, geeft de fabrikant aan dat de nieuwe controller dat probleem op zal lossen. Corsairs MP510 is de eerste SSD met deze nieuwe controller. Deze controller zit nu gekoppeld aan TLC NAND-geheugen, in plaats van MLC NAND waar de originele MP500 SSD in 2016 mee op de markt kwam. Het NAND-geheugen is verkrijgbaar in vier verschillende opslagvariaties: 240, 480, 960 en 1920 GB. Corsair gebruikt NAND-geheugen uit de fabrieken van Toshiba. Deze geheugenchips zijn gebaseerd op het 64 laags TLC-procedé van Toshiba.

Seq. lees- en schrijfsnelheden

Om de prestaties van een SSD aan te geven, maken fabrikanten vaak gebruik van Sequentiële lees- en schrijfsnelheden. In het geval van de Corsair MP510 is te zien dat de 240 GB-variant met een Seq. leessnelheid van 3.100 Mb/s het laagste scoort van de vier, alle andere behalen een maximale Seq. leessnelheid van 3.480 Mb/s, aldus Corsair. Het is opvallend dat er bij de schrijfsnelheden wel meer – en vooral ook grotere – verschillen aanwezig zijn. Wederom is de 240 GB-versie met een schrijfsnelheid van 1.050 Mb/s het ‘sloomst’, de 480 GB-variant behaalt snelheden tot 2.000 Mb/s, de versie met 960 GB aan opslaggeheugen is het snelst met 3.000 Mb/s, dit terwijl de variant met 1.920 GB iets lager scoort met maximaal 2.700 Mb/s. Voor IOPS zijn vergelijkbare resultaten zichtbaar, al lopen de resultaten voor de leessnelheden wel meer uiteen.

De prijzen voor de SSD’s van Corsair zijn het belangrijkste voor het bedrijf om de strijd aan te gaan met de concurrentie. Zo is de Corsair MP510 met 240 GB-opslag voor rond de 70 euro verkrijgbaar, dit terwijl de 960 GB-variant momenteel rond de 260 euro kost. Als laatste is er de MP510 met 1.920 GB-opslaggeheugen, deze is nog niet verkrijgbaar in Europa, prijzen in de Verenigde Staten liggen op ongeveer 475 dollar. Waarschijnlijk zal dit direct om te rekenen zijn naar lokale prijzen (euro), dit is namelijk ook het geval voor de andere opslagvarianten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business