Nieuws

Nieuwe AMD Vega 20 gpu verschijnt in benchmarks en drivers

AMD zal mogelijk in december een nieuw procedé onthullen, om precies te zijn het kleinere 7nm procedé. De eerste gpu zal mogelijk een opvolger zijn van de AMD Vega 10 gpu’s voor datacentra.

AMD’s Vega 10 gpu wordt momenteel gebruikt in high-endchips voor datacentra. Inmiddels is deze variant van de Vega gpu weer aan de ‘oude’ kant en lijkt het bedrijf met een nieuwe versie te gaan komen – om precies te zijn de AMD Vega 20 gpu. Veel specificaties over de gpu zijn momenteel nog niet bekend, wel zou het mogelijk gaan om de eerste gpu van het Chinese bedrijf op het vernieuwde 7nm procedé waar later ook de Navi-gpu’s op gebakken gaan worden. Nieuwe benchmarks laten momenteel zien dat de verschillen mogelijk niet enorm zullen zijn. In tegenstelling tot de Navi-generatie van gpu’s zullen de Vega 20 gpu’s enkel beschikbaar komen voor datacentra, pas in 2019 worden de Navi-gpu’s voor consumenten verwacht.

Let op de identifier 66AF:C1

Grote veranderingen brengt de nieuwe gpu helaas ook niet. Het is weliswaar meer dan een ‘eenvoudige’ die-shrink, waarbij er van het bestaande 12nm procedé wordt gewisseld naar het nieuwe 7nm procedé, maar de verschillen blijven klein. Wat wel nieuw is, is dat de gpu gebruik zal maken van vier stapels HMB-geheugen voor een bredere geheugenbus. Dat de verschillen vrij klein zijn – in elk geval op het gebied van prestaties – moge geen verrassing zijn aangezien het niet een nieuwe architectuur betreft. In Final Fantasy XV lijkt de nieuwe gpu nu getest te zijn, waarmee duidelijk wordt dat de scores achterlopen op Nvidia’s high-end-gpu’s zoals de Geforce GTX 1080 en 1080 Ti. Ook de lager gepositioneerde GTX 1070-serie lijkt soms net iets teveel te zijn, waarbij in andere gevallen de Vega 20 juist weet te winnen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de gpu is uitgelekt, zo blijkt uit een afbeelding van Linux-drivers die eerder in het jaar zijn uitgelekt. Naast dat er in de driver namelijk een vermelding staat van AMD’s Vega 10 serie staat, wordt er juist ook vermelding gemaakt van de Vega 20-serie. Wat verder ook nog blijkt is dat identifier uit de driver, 66AF, overeenkomstig blijkt met de benchmarkresultaten. In de screenshot is namelijk te zien dat er een grafische kaart met exact dezelfde identifier voorbij is gekomen in Final Fantasy. Natuurlijk kan dit wel met een korrel (of een zak…) zout worden genomen – het gaat hier om onbevestigde informatie, die inmiddels ook al aan de oudere kant lijkt te zijn. Het zou verrassend zijn als AMD al in april de drivers van de gpu klaar had staan in Linux, maar in theorie zou dat natuurlijk wel mogelijk kunnen zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business