Nieuws

AMD toont stevige concurrent in de RX-serie voor Nvidia’s GTX 1060 al midden november

AMD en Nvidia proberen elkaar stevig te beconcurreren, al heeft AMD het nog altijd moeilijk om de prestaties van Nvidia bij te benen. Mogelijk dat AMD het verschil met de Nvidia Geforce GTX 1060 wil bijleggen met de AMD RX 590.

AMD heeft het nog altijd moeilijk om te concurreren met Nvidia’s grafische kaarten. De prestaties per euro liggen bij AMD’s RX-serie dan soms wel wat hoger, maar voor iets meer geld weet Nvidia dan toch een beter presterende kaart op de markt te brengen. AMD lijkt de strijd zeker niet op te geven en is hard aan het werk om een nieuwe concurrent voor de Nvidia Geforce GTX 1060 op de markt te brengen. Dit zal verschijnen in de vorm van de AMD RX 590, lang zal het ook niet meer duren voordat de grafische kaart op de markt komt. Een nieuwe bron spreekt over een onthulling midden november.

De meest linker videokaart met GDDR5X-geheugen bestond eerder nog niet, maar is mogelijk een tegenhanger voor de RX 590 van AMD.

De geruchten voor een nieuwe concurrent voor AMD’s RX 590 doen al langer de ronde. Waarschijnlijk weet Nvidia voldoende, het bedrijf heeft namelijk een snellere variant van de GTX 1060 online gezet op zijn Amerikaanse website. Dat de kaarten tegen elkaar gaan concurreren is al duidelijk als de adviesprijzen van de twee grafische kaarten vergeleken worden, zo zou de RX 590 tegen de 300 dollar gaan kosten, waar de adviesprijs van de GTX 1060 momenteel ligt op 299 dollar. Het moge duidelijk zijn dat AMD de RX 590 positioneert boven de RX 580, tussen de twee kaarten zou een prestatiewinst van 10 procent zichtbaar zijn. Energieverbruik is daarnaast omlaag met ongeveer 15 procent. Hoe AMD de kaart efficiënter laat presteren is niet bekend, vermoedelijk gebruiken beide grafische kaarten hetzelfde 14nm procedé.

Neem een zak(je) zout

Natuurlijk klinkt dat allemaal zeer interessant en geloofwaardig. De grafische kaart zou namelijk niet al te lang ook nog in 3DMark zijn verschenen, al dan niet onder een generieke naam. Ook wist Videocardz een afbeelding te bemachtigen van wat de RX 590 moet voorstellen. De Red Devil grafische kaart lijkt ontzettend veel op de RX 580 – waar het dan ook wel een broer van is, maar toch blijft het raar. Ook de doos zag er nogal vaag uit met cijfers die eerder bewerkt lijken te zijn, anders dan dat het gaat om een foto die vanuit PowerColor zou zijn verschenen. Al met al zou het de waarheid kunnen betreffen, maar het zou ook zomaar een flop kunnen zijn. Voor nu zit er niks anders op dan af te wachten tot de 15e van november, mogelijk dat AMD daadwerkelijk iets leuks voor de gebruikers in petto heeft…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business