Nieuws

Apple Macbook Air is vernieuwd en krijgt kleinere schermranden en een Retina-scherm

Apple heeft vandaag op zijn evenement de vernieuwde Macbook Air gelanceerd. De zeer draagbare laptop heeft een flinke upgrade ontvangen in de hardware afdeling, ook het design is niet meer zoals het was met de bestaande Macbook Air.

Het bleef de afgelopen jaren stil binnen Apple over een vernieuwing van de Apple Macbook Air, een laptop die door velen wordt gebruikt vooral door zijn draagbaarheid. De specificaties van de oude Macbook Air begonnen echter behoorlijk achter de feiten aan te lopen, in sommige gevallen was er zelfs nog een 6e generatie Intel Core-processor aanwezig. Apple heeft dat nu opgelost en tegelijkertijd is de Macbook Air weer een stuk compacter geworden door het wegnemen van de schermranden – een trend die Apple nu door lijkt te zetten bij al zijn producten.

Het scherm is dit jaar voor Apple mogelijk wel het focuspunt geweest. Er is namelijk een upgrade gemaakt naar Apples ‘befaamde’ Retina-schermen. De Apple Macbook Air die het bedrijf uit Cupertino dinsdag onder de doeken vandaan heeft getrokken bevat een 13,3-inch Retina-scherm met een resolutie van 2560×1600 pixels – in vergelijking met de 1440x900P resolutie van het oude TN-paneel. Kijk je nu rondom het scherm dan is het duidelijk dat de schermranden zijn verdwenen. Apple heeft de oude grijze schermranden verwijderd, en in plaats daarvan is er nu een veel dunnere zwarte rand aanwezig. Door het verkleinen van de schermranden is het volume van de Macbook Air met 17 procent afgenomen. Dat is ook te zien wanneer je de nieuwe Macbook Air bovenop de oude variant zou leggen.

Ook intern grote vernieuwingen

Het scherm is altijd belangrijk – je staart er immers de hele dag naar – maar ook interne hardware is net zo belangrijk voor de gebruikerservaring. De nieuwste Macbook Air bevat nu 8e generatie Intel Core-i5 processoren met twee kernen. Welke processor het precies is heeft Apple nog niet uitgelaten, er zijn echter ook niet veel dual-core processoren in de 8e generatie van Intel, dus dat zal interessant zijn om te ontdekken. Verder is er tot 16 GB RAM-geheugen beschikbaar voor de Macbook Air, al lijkt het erop dat in de Benelux enkel het model met 8 GB RAM zal verschijnen. Voor opslagconfiguraties zal er in de Verenigde Staten tot aan 1,5 TB SSD-opslag beschikbaar komen. In de Benelux heeft Apple gekozen om dit te limiteren tot een maximum van 256 GB.

Andere aspecten van de laptop hebben ook grotere veranderingen ondervonden. Zo is er nu een geheel nieuw toetsenbord aanwezig – alhoewel, nieuw… het zat nog niet eerder in een Macbook Air. Het gaat om de nieuwste generatie van het Butterfly toetsenbord. Aan weerszijde van het toetsenbord bevinden zich de speakers. Aan de voorkant van het toetsenbord zit het vernieuwde touchpad – deze is nu 20 procent groter in vergelijking met de bestaande Macbook Air, ook is er ondersteuning voor Force Touch. Een laatste belangrijke vernieuwing is ook op zijn plaats voor de aansluitingen, waarbij er ditmaal een keuze is gemaakt om voor Thunderbolt 3-aansluitingen te gaan, in een USB-C vormfactor. #DongeLife is weer een realiteit met Apple…

Hogere adviesprijzen

Een goedkoop basismodel zoals er nu was van de Macbook Air zal er helaas niet meer zijn, zo blijkt nadat ik een blik had geworpen op de webshop van Apple. Het basismodel met 8 GB RAM, 128 GB-opslag en de dual-core Intel Core i5 kost 1.349 euro. Voor 1.599 euro krijg je de upgrade naar 256 GB interne opslag, verder lijkt er voor het flinke verschil niks aangepast te worden. Vanaf 7 november is de Macbook Air in de Benelux verkrijgbaar, daarmee verlaat de oude Macbook Air ook op korte termijn de winkels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business