Nieuws

Naast de late levering lijkt de Nvidia Geforce RTX 2080Ti nog meer problemen te hebben

De lancering van Nvidia’s RTX 2080Ti werd al geplaagd door problemen met de late levering en de drivers. Daar lijkt het in elk geval niet op te houden, zo blijkt uit een lijst met berichten op het Geforce Forum van Nvidia.

In augustus kwam Nvidia eindelijk met een opvolger van de GTX 10xx-serie. De nieuwe serie die voortaan met de naam Geforce RTX  door het leven gaat, werd tijdens Gamescom in Keulen onder de doeken vandaan gehaald. Nvidia gaf vervolgens aan dat zowel de RTX 2080 en RTX 2080Ti zo snel als mogelijk, maar in elk geval in september, beschikbaar zouden zijn. De problemen begonnen echter al bij het aanleveren van de grafische kaarten aan reviewers. Dit werd dusdanig uitgesteld dat veel reviewers in de knoop kwamen met het uitvoeren van de nodige testen om op tijd al het materiaal te kunnen publiceren.

Daar bleef het niet bij, want al voordat Nvidia aan de leveringen van de pre-orders van de RTX 2080Ti kon voldoen, begonnen de problemen zich op te stapelen. Eerst werden de leveringen aan winkels een week uitgesteld, en zouden de kaarten wel voor de pre-order mogelijk tussen 20 en 27 september geleverd worden. Dit bleek niet te kloppen: klanten kregen een mail over de leveringen die waren uitgesteld. Uiteindelijk waren kaarten vaak pas na 9 oktober verkrijgbaar, en nog altijd lijken Nvidia en zijn AIB’s problemen te ondervinden met de leveringen van de grafische kaarten. Het blijft niet bij deze problemen: de Geforce RTX 2080Ti lijkt het zorgenkindje van Nvidia te gaan worden.

Hardware en softwarematige problemen

Op het Geforce-forum van Nvidia zijn verschillende problemen terug te vinden. Deze hebben niet alleen te maken met Nvidia’s eigen Founders Edition, maar ook verschillende kaarten van AIB’s zoals Zotac en Gigabyte lijken volgens de meldingen last te hebben van de problemen. Het zou gaan om artefacten op het scherm voordat de koelers het lijken op te geven en er een BSOD verschijnt in Windows. Dit kan te maken hebben met het gebruikte GDDR6-geheugen, dit type geheugen staat namelijk nog relatief gezien in zijn kinderschoenen. Verder zijn er gebruikers waarbij het scherm simpelweg zwart wordt gezet en de videokaart stopt met werken. Het is nog niet duidelijk of dit een hardware- of softwarematig probleem is.

Het blijft niet bij videokaarten die er geen zin in lijken te hebben. Op het forum verschijnen er ook problemen over de Geforce RTX 2080Ti, die last zou hebben van coil whine. Dat is een probleem dat al eerder bij de Geforce GTX 10xx-serie aanwezig was, al leek het te verschillen per fabrikant. Een opvallend probleem is aanwezig bij een klant die een RTX 2080Ti Founders Edition heeft aangeschaft, en daar niet in het groen, maar juist in het oranje “Geforce RTX” op heeft staan. Vooral gezien de uitzonderlijk hoge prijzen van de RTX 2080Ti, die beginnen bij zo ongeveer 1.200 euro, zijn dit problemen die niet mogen bestaan. Waar de problemen precies aan liggen is niet bekend, Nvidia raadt voor nu aan om de kaarten terug te sturen als er een probleem aanwezig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business