Nieuws

Apple komt naar verluidt pas in 2020 met een eerste 5G smartphone

5G wordt in een razend tempo gereedgemaakt voor het gebruik door consumenten. De omlijning van de standaard is gereed, het blijft dan ook wachten op fabrikanten zoals Apple voor de eerste 5G smartphone.

De standaarden voor het 5G netwerk van de toekomst zijn inmiddels volledig afgerond, het is nu dan ook te taak aan hardware fabrikanten om het stokje over te nemen. Niet enkel moeten zendmasten op korte termijn gereedgemaakt worden voor de nieuwe standaard – ook de mobiele apparaten die met het netwerk willen verbinden moeten er ondersteuning voor bieden. Zo ook smartphones, al lijkt Apple een late start te hebben – bronnen melden namelijk dat Apple mogelijk pas in 2020 zijn eerste iPhone met 5G op de markt gaat brengen.

Deze berichtgeving volgt in de weken nadat verschillende fabrikanten, waaronder Samsung, maar ook een kleinere fabrikant zoals OnePlus, hebben aangegeven in 2019 al een smartphone op de markt te gaan brengen met ondersteuning voor het 5G netwerk. Xiaomi heeft zelfs plannen staan om in het eerste kwartaal van 2019 de recent onthulde Mi Mix 3 te voorzien van 5G. Er zit echter een verschil in de hardware die de twee bedrijven gebruiken – haast alle fabrikanten van Android smartphones zullen in eerste instantie voor een modem van Qualcomm kiezen. Apple daarentegen heeft een andere optie verkozen, al is het woord verkozen misschien niet het juiste woord…

Patentoorlog

Sinds het begin van dit jaar is Apple gestopt met het gebruiken van Qualcomm modems in de smartphones die het uitbrengt. Voorheen werd er een mix gebruikt van Intel en Qualcomm modems, maar na een rechtszaak waarin Apple zich benadeeld voelt door Qualcomm kwam dat tot een einde. De patentoorlog zorgt er nu ook voor dat Apple op Intel moet wachten tot het zijn chips gereed heeft. Alhoewel Intel de 8160-chip al zo goed als gereed heeft voor 5G netwerken, lijkt Apple er niet tevreden mee te zijn. Het energieverbruik zou te hoog liggen, ook is het formaat van de chip nog niet bruikbaar voor smartphones.

Volgens Fast Company heeft Apple voor nu al wel een prototype klaar van een iPhone met ondersteuning voor 5G, al blijft het afwachten op de nieuwere Intel 8161-chip die Apple op het oog zou hebben voor de toekomstige smartphone. Mocht dat niet lukken, dan zijn er mogelijk ook al gesprekken gaande met de, minder bekende, chipfabrikant MediaTek voor de levering van 5G-chips. Al met al een interessante kwestie, als Apple niet op tijd zijn eerste 5G smartphone gereed kan hebben, dan zullen er veel andere, en vooral fabrikanten van Android smartphones, er met de winst vandoor gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business