Nieuws

Donkere Android-apps gebruiken beduidend minder energie vergeleken met de ‘lichte’ versie

Google heeft tijdens zijn Dev Summit ontwikkelaars aangemoedigd om een donkere modus in hun app(s) in te bouwen. Niet enkel biedt het een fijne ervaring voor de gebruiker – het energieverbruik ligt volgens Google ook nog een stuk lager.

Steeds meer applicaties krijgen een donker thema mee om de ogen van gebruikers te sparen als zij in de avond naar het scherm staren. In de recente maanden kregen verschillende applicaties van Google ook een donkere modus, waaronder de YouTube-app. Maar ook de Messages-app kreeg een donker thema, al vraag ik mij dan altijd af wie er zo laat in de avond nog een sms’je moet versturen… Tijdens Googles Dev Summit, een jaarlijks terugkerend evenement voor ontwikkelaars van Android-apps, is gebleken dat Google niet enkel donkere thema’s toevoegt om de ogen van gebruikers te besparen – het zou namelijk ook de batterij van gebruikers flink minder belasten, al is dat enkel bij het gebruik van een (AM)OLED-paneel.

De presentatie begon met het oplijsten van het energieverbruik van verschillende applicaties op 100 procent helderheid; de metingen zijn uitgevoerd op Google Pixel-toestellen. Op volle helderheid zou de YouTube app in de lichte modus ongeveer 239 mA trekken, waar dat in de donkere modus uitkomt op 96 mA, toch al een besparing van 59,8 procent. Google heeft het verschil ook gemeten voor het gebruik van Google Maps, dit zou uitkomen op een verbruik van 250 mA met de lichte-modus, terwijl er in de nachtmodus slechts 92 mA verbruikt wordt – een verschil van 63,2 procent. Overigens zullen deze verschillen per smartphone anders zijn, doordat elke telefoon een andere maximale helderheid heeft. Voor LCD-panelen is het verschil er niet, de techniek van het scherm is geheel anders in vergelijking met (AM)OLED.

Lagere helderheid geeft kleiner verschil

Google heeft voor de YouTube-applicatie ook nog laten zien wat het verschil is als de helderheid een stuk lager staat – een situatie die waarschijnlijk vaker voor zal komen voor een grotere groep gebruikers. Op 50 procent helderheid is het verschil tussen de lichte en donkere modus – met een energieverbruik van respectievelijk 93 mA en 80 mA – een stuk kleiner, slechts 14 procent. Toch wil Google dat ontwikkelaars een donkere modus aan hun apps toe gaan voegen – zo blijkt uit de presentatie tijdens de Dev Summit. Ondanks dat de Material Design kleuren veelal bestaan uit lichtere kleuren, lijkt Google daar geen oog voor te hebben. Zelf heeft het Google Pixel-toestellen een donkere thema gegeven, al is het nu nog zeer beperkt – naast natuurlijk de verschillende Google-apps met een donkere modus. Samsung heeft al wel een serieuze donkere-modus op poten gezet met de nieuwe versie van zijn UI, ‘One UI’.

Googles Material Design bevat grotendeels lichtere kleuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business