Nieuws

iFixit neemt een kijkje in de relatief moeilijk te repareren Apple Macbook Air

Inmiddels is de nieuwe Apple Macbook Air verkrijgbaar, en heeft iFixit de laptop ook al uitgebreid onder handen genomen. Hij mag dan wel nieuw zijn, een hoge score van iFixit krijgt hij niet, de laptop is namelijk niet zo gemakkelijk te repareren.

Eind oktober had Apple zijn evenement gepland staan om een drietal nieuwe producten te lanceren, de iPad Pro (2018), een vernieuwde Mac Mini en een Macbook Air – de meest draagbare laptop in het gamma van Apple. Het is inmiddels al jaren geleden dat iFixit er een kijkje naar kon nemen, de laatste keer dat Apple structureel vernieuwingen aan had gebracht was in 2013. Nu de nieuwe Apple Macbook Air officieel verkrijgbaar is, is hij dan ook uit elkaar gehaald.

Het belangrijkste punt waar Apple aandacht aan heeft besteed, is de mogelijkheid om de batterij op een ‘normale’ manier te vervangen. Voorheen moest ook het toetsenbord eraan geloven – maar dat is niet langer het geval. Het vereist nog altijd wel een behoorlijke hoeveelheid tijd – al is het maar omdat er veel componenten verwijderd moeten worden. De batterij zelf zit vast met een aantal schroeven die gemakkelijk te verwijderen zijn, en er wordt gebruikgemaakt van lijm die met een klein beetje kracht al los zal komen van de behuizing.

Veel gemakkelijk vervangbare componenten

Voordat de batterij uit de behuizing genomen wordt, zijn er veel andere componenten die eruit gehaald kunnen worden. Met slechts zes Torx-schroeven wordt het moederbord al uit de Macbook Air verwijderd. Helaas ziet het er wel naar uit dat geen van de componenten te vervangen zijn – zo is het RAM-geheugen, evenals de 128 of 256 GB SSD-opslag, vast gesoldeerd op het moederbord. Jammer voor een laptop die niets minder dan 1.349 euro mag gaan kosten. Gelukkig zijn andere componenten, zoals de 3,5mm audiopoort, de fan en de speakers, gemakkelijk te vervangen. Als laatste is ook de enorme trackpad van de Macbook Air gemakkelijk te vervangen – als alle componenten uit de laptop zijn verwijderd. Als laatste is er een derde generatie butterfly-toetsenbord aanwezig met rubber onder de toetsen om te voorkomen dat stof en andere rotzooi de switches kan bereiken.

Al met al krijgt de Macbook Air een score van 3 op 10, waarom wordt echt niet volledig duidelijk in de uitleg die iFixit geeft. Zo zijn er veel onderdelen gemakkelijk te vervangen, en is ook de batterij dit jaar niet als een malle vastgelijmd. IFixit heeft de Macbook Air vooral een laag cijfer gegeven vanwege de vast gesoldeerde componenten – maar ook omdat het toetsenbord niet gemakkelijk te vervangen is, mocht deze relatief snel kapot gaan. Al met al is het niet aan te raden om in de Macbook Air te gaan knutselen, al was het maar omdat garantie verloren kan gaan bij het openen van de laptop. Is je garantie al verlopen, dan kan je altijd nog de gebruikshandleiding van iFixit gebruiken om de Macbook Air te repareren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business