Nieuws

The Free Music Archive stopt ermee

The Free Music Archive is een utopische plaats, een plaats waar artiesten hun muziek delen en luisteraars het gratis kunnen downloaden en luisteren.

The Free Music Archive werd in 2009 opgericht met als bedoeling om, wel… hét archief voor gratis muziek te worden. Destijds werd het opgericht door het WFMU, een ‘freeform’ radiostation in de Verenigde Staten. De term ‘freeform’ verwijst naar de manier waarop het radiostation kiest wat er wordt uitgezonden. Het is namelijk telkens de persoon achter de knoppen (zoals de dj) die volledige vrijheid krijgt over wat er wordt gedraaid, onafhankelijk van commerciële belangen of een politieke agenda. The Free Music Archive sluit dus aan op die visie, maar het project komt echter niet uit de kosten en is genoodzaakt zijn deuren te sluiten.

De content zal echter niet volledig verdwijnen. Alles zal namelijk worden geback-upt door platformen zoals archive.org en the Wayback Machine. Tevens lopen er onderhandelingen met een viertal partijen om het project over te nemen, aldus The Verge.

Een gebroken community

De situatie wordt betreurd bij het bestuur van The Free Music Archive, artiesten en andere creatievelingen die het platform gebruikten voor hun eigen projecten. Voor veel artiesten was het platform namelijk een manier om ontdekt te worden en hun creaties te kunnen delen met een groot publiek. Alhoewel de muziek niet zal verdwijnen, moet de community wel het onderspit delven.

“Als de muziek wordt verzameld op Archive.org zal het er voor altijd zijn, maar het aanbod gaat niet meer veranderen,” zegt directrice Cheyenne Hohman. “Het zal niet meer hetzelfde project zijn met hetzelfde soort community dat bestond voor… bijna tien jaar.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business