Nieuws

Foutje in Steam Store zorgde voor onbeperkte gratis downloads

Vandaag kwam aan het licht dat gebruikers in de Steam Store onbeperkt gratis games konden downloaden door een systeemfout.

Het gebeurt wel eens dat games voor een bepaalde tijd of via een bepaalde weg gratis gedownload kunnen worden. De Steam Store geeft soms hoge kortingen op games of laat je games gratis downloaden. Nu bleek er echter een fout te zijn, waardoor alle gebruikers in feite onbeperkt games konden downloaden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Beveiligingsonderzoeker Artem Moskowsky ontdekte de fout in het onderdeel van de Steam Store voor ontwikkelaars. Hierdoor kon iedereen licentiecodes genereren zonder dat hierop een grens zat. De fout in het systeem zat weliswaar goed verborgen en de logs van Steam geven ook aan dat niemand hiervan misbruikt gemaakt heeft.

De fout in kwestie

Het gaat hier daadwerkelijk om een fout in het systeem van de Steam Store en niet om een soort van bug. Het partnerportaal van Steam geeft gamestudio’s namelijk de mogelijkheid om licentiecodes te genereren zodat fans of journalisten een gratis exemplaar kunnen downloaden om te testen. Maar door enkele aanpassingen aan dit verzoek kon in feite iedereen een onbeperkt aantal licentiecodes creëren voor eender welke game in de Steam Store.

Moskowsky wist het verificatieproces, waarmee gecontroleerd wordt of je ook echt de eigenaar bent van een game, te omzeilen door een enkele parameter aan te passen. Het lijkt er gelukkig op dat Moskowsky de enige is die afwist van deze bug. Toch werd hij beloond voor de ontdekking van deze fout in het systeem. Valve, het bedrijf achter de Steam Store, gaf hem $15.000 voor het ontdekken van de fout en daarbovenop nog eens $5.000, omdat hij deze fout niet openbaar had gemaakt en meteen aan het bedrijf gemeld heeft. Dit is goed voor een totaal van $20.000, wat neerkomt op zo’n €17.750.

Als Moskowsky dus een game in de Steam Store zou willen downloaden, heeft hij momenteel absoluut geen nood meer aan een foutje in het systeem. Intussen is de fout ook verwijderd uit het systeem, waardoor niemand nog onbeperkt gratis games kan downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business