Nieuws

Featurephones bestaan nog: HMD Global brengt Nokia 106 uit onder de 20 euro

Als ik terug zou denken aan featurephones dan kom ik terug in 2010, Nokia heeft op woensdag de Nokia 106 featurephone op de markt gebracht – een smartphone van minder dan 20 euro, het kan nog in 2018.

Is het nostalgisch om terug te kijken naar 2010; de tijd waarin de meeste gebruikers nog volop aan het sms’en waren op de Nokia 3310? Wat mij betreft wel, het was een mooie tijd, waar met de komst van de smartphone snel een einde aan is gekomen – vooral de komst van de iPhone heeft er flink in weten te hakken… en we weten ook allemaal hoe dat is uitgelopen. Dat maakt echter niet dat de zogenoemde featurephones niet meer bestaan, sterker nog: in markten zoals India zijn dat de toestellen die als warme broodjes over de toonbank gaan. Nokia by HMD Global speelt daar nu weer op in door de Nokia 106 te onthullen – een featurephone die nog geen twee tientjes moet kosten, wat verfrissend.

Wat krijg je dan als je 16 euro aan een telefoon van Nokia gaat besteden? Nou, niet enorm veel, zo is er een MediaTek 6261D SoC aanwezig – specificaties van de chip zijn niet te vinden, maar dat is ook niet zo verbazingwekkend bij zo’n chip. Verder is er 4 MB (geen GB…) RAM-geheugen aanwezig, net als dat er 4 MB aan opslaggeheugen in het toestel zit, daarmee kan je tot 2.000 contacten en 500 sms’jes bewaren op het toestel. Een camera is niet aanwezig op de Nokia 106, dus extra bestanden van of naar het toestel overbrengen is simpelweg niet mogelijk. Als laatste is er een 800 mAh batterij aanwezig, prima om het toestel van stroom te kunnen voorzien, opladen gaat via de micro-USB-poort.

Minder verbindingen in de Benelux

Het toestel biedt overigens enkel ondersteuning voor 2G-netwerken, waardoor de Nokia 106 over een aantal jaren niet veel meer van betekenis zal kunnen zijn in Nederland. T-Mobile heeft nu namelijk aangegeven te gaan stoppen met het aanbieden van het 2G-netwerk, daar zal dochtermerk Tele2 op de langere termijn mogelijk ook last van ondervinden. Verder hebben zich nog geen andere providers met een eigen netwerk gemeld die in Nederland het 2G-netwerk uit gaan schakelen. Voor België ligt het er geheel anders bij, daar zijn er nog geen providers bezig met het stopzetten van het 2G-netwerk, dus mocht je het toestel aanschaffen, dan blijft het toestel voorlopig ook nog wel bruikbaar.

Om terug te komen op nostalgie van de oude Nokia smartphones, de Nokia 106 is precies een opvolger van de 106 die onder Microsoft in 2014 nog op de markt was gebracht. Ook nu is Snake weer aanwezig, net als de oude en nog altijd vertrouwde FM-radio. Wil je andere applicaties installeren, dan kan je daar als gebruiker voor betalen – mits je op het 1,8-inchscherm Nitro Racing, Danger Dash of Tetris zou willen spelen. Het scherm heeft overigens een resolutie van 160x120P, ofwel volgens Nokia een QQVGA-resolutie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business