Nieuws

Pc-fabrikant spreekt zich uit over leveringsproblemen Intel Gemini-Lake processoren

Intel heeft al lange tijd last van grote tekorten aan processoren door een lagere productie van chips op zijn 14nm procedé, en een latere opkomst van zijn 10nm procedé. Een pc-fabrikant spreekt zich nu uit over de problemen bij Intel.

Wie nog niks weet over Intels problemen met het 10nm procedé zal ik vragen of ze onder hun metalen rots vandaan willen komen – er is immers prima signaal onder een rots om het nieuws te lezen… Maar, om toe te komen aan het onderwerp: Intel heeft nog altijd last van de achterstanden bij het ontwikkelen van zijn 10nm procedé, waardoor het nu nog volledig moet vertrouwen op het 14nm procedé, evenals dat oudere procedés langer in het leven gehouden moeten worden omdat er geen ruimte is op het 14nm procedé. Tekorten van het 14nm procedé zorgen voor vertraagde leveringen van Gemini-Lake processoren, zo wordt bevestigd door Hardkernel, een fabrikant die de Gemini-Lake processoren gebruikt voor zijn ontwikkelaarsbordjes.

Voor het produceren van zijn ontwikkelaarsbordjes gebruikt de fabrikant Intel Gemini-Lake J4105-processoren met vier fysieke kernen, gebakken op het 14nm++ procedé van Intel. Toen Hardkernel een volgende batch van processoren nodig had bleek dat Intel deze voorlopig niet meer kan gaan leveren, in eerste instantie kreeg Hardkernel een batch van 2.000 processoren. Het is niet bekend om hoeveel processoren de tweede batch zou gaan, maar vooralsnog staat de fabrikant tot aan januari in de rij door de tekorten bij Intel, zo schrijft het op zijn website. Opvallend is dat Intel in januari niet eens processoren kan leveren, het zal tegen die tijd alleen een verwachte leveringsdatum afgeven – om vervolgens in februari of maart weer Gemini-Lake processoren af te leveren. Hardkernel is de eerste fabrikant die Intel nu publiekelijk ‘voor schut’ zet, het is niet bekend in hoeverre, en of, deze leveringsproblematiek zich bij grotere leveranciers zal voordoen.

Besparing ruimte productielijnen

Het is een logische redenatie in deze situatie, en ook AnandTech heeft hem meegenomen: Intel is mogelijk zijn productielijnen aan het sparen door het geven van prioriteit aan high-end chips. Vooral high-end Core- en Xeon-processoren zouden op de productielijnen voorrang krijgen om daar toch nog aan de vraag te kunnen voldoen. Door het verschuiven van low-end chips naar een later tijdstip, of daar ook voorrang te geven aan grote afnemers, kan Intel grote tekorten voorkomen, maar ook de rust op de markt beter bewaren. Zo blijven de prijsstijgingen die doorgerekend worden naar consumenten beperkt. Consumenten zullen doe dan ook te maken krijgen met de tekorten, maar dat is dan ook vooral bij losse chips, niet als deze zich in een desktop bevinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business