Nieuws

Samsung 860 QVO SSD gelanceerd: veel geheugen voor een relatief klein prijskaartje

Samsung heeft een geheel nieuwe lijn van SSD’s gelanceerd, om precies te zijn gaat het om de Samsung 860 QVO SSD, een SSD die hogere capaciteiten naar een lager prijspunt moeten brengen… 900 euro voor een 4 TB SSD is zo midden 2018.

Vorige week was op donderdag al via een Franse webwinkel te zien dat er nieuwe Samsung SSD’s onderweg waren. Er was toentertijd nog niks over de nieuwe SSD’s bevestigd, dat is inmiddels wel het geval. Samsung heeft vandaag bekendgemaakt met een nieuwe lijn van SSD’s te komen, gebaseerd op een nieuw soort NAND-geheugen. In de basis is de SSD nog altijd gebaseerd op Samsungs 3D V-NAND geheugen, al zijn er per cel nu vier bits aanwezig (QLC). Voorheen werd er nog gebruik gemaakt van drie bits per cel (TLC). Het nieuwe geheugentype moet ervoor zorgen dat SSD’s betaalbaar worden, vooral als het gaat om de hogere capaciteiten. De Samsung 860 QVO SATA-SSD komt er in drie capaciteiten: 1, 2 en 4 TB; een versie onder 1 TB is momenteel nog niet aangekondigd. Ook blijft het vooralsnog bij SATA SSD’s, wanneer, en of er ook M.2 PCIe-varianten komen met ondersteuning voor het NVMe-protocol is niet bekend.

Samsung is op de consumentenmarkt overigens niet de eerste fabrikant die zich richt op het produceren van QLC-geheugenchips; zo was Intel in samenwerking met Micron de eerste fabrikant die een SSD met de nieuwe NAND-chips lanceerde, om precies te zijn gaat het om de Intel 660P. Overigens heeft Micron ook een eigen variant, zo produceert dochteronderneming Crucial de P1 met QLC-geheugen. Het gaat in de gevallen van Intel en Micron echter om M.2-varianten, de Samsung 860 QVO komt er nu enkel in een 2,5-inch variant – vergelijkbaar met de eerdere SATA SSD’s van het merk. Qua prestaties lijkt de nieuwe SSD daar ook wel op, zo geeft Samsung maximale lees- en schrijfsnelheden op van respectievelijk 520 en 550 MB/s. Random reads- en writes komen volgens de testen van Samsung uit op 97.000 en 89.000 IOPS respectievelijk. Dat is slechts iets lager dan de Samsung 860 Evo die gebruikmaakt van TLC-geheugen, die SSD behaalt namelijk lees- en schrijfsnelheden van 560- en 520 MB/s respectievelijk.

QLC is niet altijd voordelig

Voor fabrikanten is QLC een stuk goedkoper om te produceren. Er is echter ook een groot nadeel: meer bits per cel toevoegen zorgt voor een hardwarematige achteruitgang in levensduur. Samsung heeft de 860 QVO SSD ‘slechts’ een gegarandeerde levensduur meegegeven van 1.440 TBW voor het model met een capaciteit van 4 TB, bij de 2 TB-versie ligt dat op 720 TB, en de 1 TB versie heeft een gegarandeerde levensduur van 360 TBW. Blikken we terug op de bestaande Samsung 860 Evo SSD, dan ligt de TBW voor het 4 TB-exemplaar een stuk hoger, nog op zo’n 2.400 TBW, waar de 1 en 2 TB versies uitkomen op 600 en 1.200 TBW respectievelijk. Verder heeft de garantie voor de SSD ook een klap opgelopen, Samsung geeft namelijk nog maar ‘slechts’ drie jaar garantie op de 860 QVO, waar de 860 Evo nog kon vertrouwen op vijf jaar garantie. Overigens is het niet zo dat de SSD snel ‘kapot’ zal gaan, de meeste taken die uitgevoerd worden in Windows zijn intensiever voor het lezen, vergeleken met het schrijven van data.

Daarnaast is het goed om te weten dat Samsung de 860 QVO SSD’s niet ziet als vervanger voor de 860 Evo-serie. In plaats daarvan is het juist een geheel nieuwe lijn van SSD’s. Samsung hoopt gebruikers die graag af willen van HDD’s, maar hoge-capaciteit SSD’s nog te duur vinden, over te halen met de nieuwste SSD’s. Juist dat is het punt waarop deze SSD’s zeker in uitblinken, de prijzen voor de 1, 2, en 4 TB varianten liggen op respectievelijk 160, 320 en 630 euro – de nieuwe SSD’s zijn vanaf medio december in de winkels te verkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business