Nieuws

Instagram wordt toegankelijker voor slechtzienden

Het klinkt misschien wat raar, maar ook slechtzienden maken graag gebruik van Instagram. Het platform maakt zichzelf nu wat toegankelijker voor die doelgroep.

Over heel de wereld zijn er meer dan 285 miljoen mensen die slechtziend zijn. Ook die mensen brengen vaak graag wat tijd door op sociale media, maar dit verloopt niet altijd van een leien dakje. En dit geldt vooral voor Instagram, wat gebaseerd is op visueel materiaal. Het platform gaat daarom enkele updates doorvoeren om zichzelf toegankelijker te maken.

Automatische alternatieve tekst

De eerste verandering is de invoering van automatische alternatieve tekst bij foto’s. Deze functie maakt gebruik van herkenningssoftware die voorwerpen herkent om op die manier een fotobeschrijving te genereren. Die beschrijvingen kunnen dan voorgelezen worden met behulp van de screen reader wanneer je browset doorheen het overzicht, de ontdekpagina en gebruikersprofielen.

Eigen alternatieve tekst

Naast de automatisch gegenereerde tekst kan je er ook voor kiezen om een eigen beschrijving toe te voegen. Wanneer je een foto uploadt, kan je dus ook zelf de alternatieve beschrijving invullen die vervolgens ook voorgelezen kan worden met behulp van de screen reader.

Onderstaande screenshots van Instagram laten je tot slot zien hoe je precies deze alternatieve tekst kan invoeren, aangezien die functie toch wel goed verstopt zit. Bij het posten van een foto moet je namelijk onderaan tikken op “geavanceerde instellingen” en daarna op “schrijf alt tekst”. Wanneer de functie precies beschikbaar zal worden, is nog niet bekend. Op mijn Instagram is de functie op het moment van schrijven alleszins nog niet beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business