Nieuws

Eerste Nvidia Geforce RTX-gpu’s voor in laptops arriveren mogelijk tijdens CES 2019

Nvidia zou zich aan het opmaken zijn om een nieuwe serie gpu’s aan te kondigen voor in laptops, het zou gaan om een Mobility en Max-Q serie voor Nvidia Geforce RTX 20xx-grafische kaarten.

Nvidia maakt er bij elke generatie een gewoonte van om pas na langere tijd met een mobiele variant van een GPU te komen – zo was ook te zien met de GTX 10xx-serie, die al begin 2016 verscheen, terwijl pas een jaar later, in mei 2017, een variant van de GTX 10xx-grafische kaart in de Max-Q serie verscheen. Met de Nvidia RTX 20xx-serie is het niet bekend welke lineup de chipfabrikant naar zijn mobiele divisie door zal zetten; er is via HotHardware namelijk een nieuwe serie uitgelekt: de Nvidia Geforce RTX Mobility-grafische kaarten. Mogelijk dat we tijdens CES 2019 al de eerste nieuwe gpu’s gaan zien in deze serie.

Ook is er via de welbekende lekker TUM-APISAK inmiddels al meer informatie verschenen over de nieuwe serie – hij heeft namelijk verschillende afbeeldingen van 3D Mark weten te bemachtigen; de screenshots tonen informatie over de nieuwe mobiele grafische chips. Er lijken twee verschillende varianten te gaan komen, zowel in de Mobility als in de Max-Q serie. De nieuwe series lijken te gaan beginnen bij de Nvidia RTX 2060, al is het natuurlijk altijd mogelijk dat er toch nog een RTX 2050 gaat verschijnen. De eerstgenoemde grafische kaart bevat 6 GB GDDR6-geheugen met een kloksnelheid van 1.750 MHz bij de Mobility-variant, met de Max-Q serie is de kloksnelheid is verlaagd naar maximaal 1.500 MHz. De gpu is een stuk lager geklokt vergeleken met zijn familieleden op de desktopmarkt, de kloksnelheden liggen op 975 MHz voor de RTX 2060 Max-Q en op 960 MHz voor de RTX 2060 Mobility.

Meer in de pijplijn

Er lijkt ook nog wel meer in de pijplijn te zitten; de gehele bestaande RTX 20xx-lineup ook een mobiele variant gaat krijgen. Zo is er ook een RTX 2070 Max-Q die wat geknepen is, met 2304 kernen, net zoals de desktopvariant; deze kernen zijn allemaal geklokt op maximaal 1.300 MHz, naast dat er 8 GB GDDR6 aanwezig is. Daarnaast verschijnt er ook een RTX 2080, deze zal volgens de bron in twee losse varianten op de markt komen – een RTX 2080 Mobility en Max-Q. Er lijken behoorlijke verschillen te gaan zitten tussen de twee grafische kaarten, al is dat enkel gebaseerd op de kloksnelheden, die liggen namelijk op 1.590- en 1.230 MHz voor de Mobility en Max-Q varianten respectievelijk. De rest van de specificaties, waaronder de 8 GB GDDR6-geheugen en de 2.944 Cuda cores, blijven gelijk. Als laatste lijkt Nvidia ook nog een topmodel in de maak te hebben, een Nvidia RTX 2080 Ti met 4.352 rekeneenheden die zijn geklokt op 1.540 MHz. Deze gpu krijgt, net zoals de desktopvariant van de RTX 2080 Ti de beschikking over 11 GB GDDR6-geheugen.

Zoals al eerder aangegeven gaan we tijdens CES 2019 mogelijk al meer zien over de grafische kaart, zo zou Nvidia op 6 januari een evenement hebben om de Mobility en Max-Q serie aan te kondigen. Of we tijdens de beurs ook al de eerste laptops gaan zien met de grafische kaart is nog niet bekend, de kans is wel groot gezien Nvidia’s lancering vrij kort voor CES ligt. Reviews van de laptops met de nieuwe gpu’s mogen volgens HotHardware pas na 26 januari online verschijnen – publicaties die de beschikking krijgen over de laptops zouden een geheimhoudingsovereenkomst hebben moeten tekenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business