Nieuws

DuckDuckGo is na jarenlange discussies met Google de eigenaar van Duck.com

Na een jarenlange discussie tussen Google en DuckDuckGo lijkt het gevecht ten einde te komen – de zoekmachine heeft Duck.com eindelijk afgestaan aan de gelijk genaamde zoekmachine die zich richt op de privacy van zijn gebruikers.

Je zou je soms afvragen waar bedrijven allemaal over kunnen discussiëren. Een domeinnaam is blijkbaar een van de dingen die DuckDuckGo graag meermaals in het nieuws brengt – al is het maar omdat de zoekmachine natuurlijk volledig afhankelijk is van zijn domeinnaam. De zoekmachine, die gericht is op de privacy van gebruikers, aast al sinds 2010 op het domein Duck.com. Het domein kwam in 2010 in handen van Google door een overname van On2 Technologies, een bedrijf dat bekendstond als ‘Duck Company’. Sindsdien kreeg de pagina een re-direct naar de zoekmachine van Google, waar DuckDuckGo niet al te blij mee was, vooral omdat gebruikers van DuckDuckGo mogelijk zo bij Google terecht zouden komen.

In een interview met NamePros geeft de eigenaar van de zoekmachine, Gabriel Weinberg, nu aan dat Google het domein aan DuckDuckGo heeft overgedragen. Daarmee word je, zodra je Duck.com zou bezoeken, direct doorgestuurd naar de gelijk genaamde zoekmachine. Volgens Weinberg zorgt het nieuwe, en vooral ook kortere, domein ervoor dat gebruikers sneller zijn zoekmachine zullen bereiken. Dit volgt in de tijd waarop Google een link plaatste naar de zoekmachine op de pagina waar gebruikers op uit zouden komen bij het bezoeken van Duck.com. Of Google geld heeft ontvangen voor het domein heeft de eigenaar van DuckDuckGo niet bekendgemaakt – al is het natuurlijk ook mogelijk dat Google het domein gratis van de hand heeft gedaan.

Waardeloze domeinnamen

The Verge maakt namelijk nog een waardevolle vermelding, Duck.com is namelijk niet het enigste domein van Google dat ongebruikt op een plank ligt. Google heeft volgens verschillende bronnen honderden, of zelfs duizenden domeinen in bezit. Veel van deze domeinen worden nooit actief gebruikt, maar zijn afgeleid van zijn eigen diensten – zo kan je bijvoorbeeld zonder problemen naar Android.us navigeren. Ook Google.com kan je op veel verschillende manieren schrijven, waarbij je in al die gevallen simpelweg naar de zoekmachine wordt doorgestuurd. Voor andere domeinen is het minder duidelijk waarom Google deze bezit, zoals met like.com. Waarom Google deze domeinen in bezit heeft is dus niet bekend, maar één domein kunnen ze best wel missen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business