Nieuws

Chinese smartphonefabrikant Gionee failliet na enorme val in marktaandeel

Gionee was in het verleden een van de grote Chinese smartphonefabrikanten. Met de opkomst van OPPO, Xiaomi en Huawei is de vlam nu definitief gedoofd – het bedrijf heeft het faillissement aangevraagd.

In China is de smartphonemarkt de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, veel kleine spelers zijn in de loop van de tijd afgevallen. Dat terwijl de grote spelers zoals Xiaomi, OPPO en Huawei juist marktaandeel blijven winnen. Gionee is het nieuwste slachtoffer van de afslachting op de Chinese smartphonemarkt. Het bedrijf verkeerde al lange tijd in schulden, dit terwijl Gionee eerder juist nog een van de grootste fabrikanten was in zijn thuisland. Het bedrijf heeft nu dus het loodje gelegd, Gionee zou aan 640 schuldeisers geld schuldig zijn, in zijn totaliteit gaat dat om ongeveer 3 miljard dollar. Hoeveel medewerkers worden meegesleept in de ondergang is niet bekend.

Het faillissement van Gionee komt overigens niet geheel als een verrassing, eerder werd namelijk al bekend dat het bedrijf een groot aantal medewerkers had ontslagen – het bedrijf zou ongeveer 3.000 medewerkers in dienst hebben gehad. Daarnaast volgt het faillissement na een overname van een deel van de merknaam in september van dit jaar, vanaf dat moment had Karbonn Mobiles de leiding over de Indiase tak van het bedrijf. Verder ging de eigenaar er vandoor met kasgeld, volgens verschillende bronnen heeft de eigenaar gedurende een avond één miljard Chinese Yuan vergokt. Dit verergerde de situatie, die inmiddels al zo schrijnend was dat leveranciers waren gestopt met het leveren van componenten.

Mogelijke doorstart

Volgens de Chinese website Ifeng zou Goinee zich echter willen opmaken voor een doorstart, inmiddels zijn al consultants door Gionee ingeschakeld om bij de doorstart te assisteren. Lui Lirong, de eigenaar van Gionee, verwacht binnen drie tot vijf jaar weer winst te kunnen maken. Voor het faillissement verloor het bedrijf maandelijks 14,4 miljoen dollar. Vooralsnog is enkel officieel bekend dat de Huaxing Bank faillissement heeft aangevraagd, of er daadwerkelijk een doorstart kan komen is niet bekend. Als deze er wel komt is het maar de vraag of Gionee zijn telefoons weer aan de man kan brengen, anders dan de grote batterijen wist Gionee vaak niet enorm veel vernieuwends te bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business