Nieuws

Qualcomm krijgt gelijk van Duitse rechter in zaak tegen Apple

Al voor langere tijd loopt er een rechtszaak tussen Qualcomm en Apple rond patenten die in de iPhone geschonden worden, aldus de chipfabrikant. Het bedrijf heeft in Duitsland in het voordeel gesteld door de Duitse rechter.

Qualcomm is al een behoorlijke tijd in gevecht met Apple over het gebruik van zijn patenten, dit zorgt er inmiddels zelfs al voor dat Qualcomm geen modems meer levert aan Apple, de fabrikant uit Cupertino heeft immers besloten niet langer met Qualcomm zaken te doen. Daarnaast zit er ook een gevecht bij in de rechtszaal, al lijkt Qualcomm volgens de rechter in Duitsland een duidelijke zaak te hebben. De rechter heeft nu namelijk gelijk gegeven aan Qualcomm – door de uitspraak moet de smartphonefabrikant actie ondernemen en een deel van zijn smartphones uit de Duitse winkels te halen, zo geeft Reuters aan in zijn berichtgeving over de wereldwijd lopende zaak.

Tweede keer gelijkgesteld

Apple is een aantal maanden geleden door Qualcomm beschuldigd voor het gebruiken van zijn patenten, zonder daarvoor te betalen. Tegelijkertijd heeft Apple ook een tegenargument, het bedrijf zegt namelijk dat de licentiekosten abnormaal hoog liggen. Volgens Qualcomm gaat het om de patenten die te maken hebben met de Qorvo-chips voor draadloze communicatie. De chips maken het mogelijk om efficiënter met energie om te gaan, door onder andere wisselende snelheden toe te passen voor de draadloze verbinding, belangrijk in een smartphone met een immers beperkte accucapaciteit. Het zou inderdaad kloppen dat Apple inbreuk maakt op het patent van Qualcomm, en de rechter stelt Qualcomm daarom ook in het gelijk. Met de uitspraak in Duitsland heeft Qualcomm nu voor de tweede keer winst te pakken, de Chinese rechtbank oordeelde eerder al in het voordeel van de chipfabrikant.

In China lijkt de uitspraak niet veel gevolgen te gaan hebben voor Apple, de fabrikant heeft namelijk aangegeven het patentprobleem met een software-update op te kunnen lossen. Het is niet bekend of dit ook zal gaan gebeuren in de zaak die nu speelt in Duitsland. Vooralsnog zorgt de uitspraak ervoor dat Apple de iPhone 7 (Plus) en 8 (Plus) uit de winkels moet halen, al zal dit in eerste instantie enkel gebeuren in winkels van Apple zelf. Voordat andere winkels volgen moet er eerst een behoorlijke geldsom worden neergeteld, om precies te zijn gaat het om 668,4 miljoen euro bij elk onderdeel waar Apple op veroordeeld is. Het geld is nodig om Apple uit te kunnen keren als blijkt dat de uitspraak niet juist blijkt te zijn, en de Amerikaanse smartphonefabrikant een schadevergoeding verdient. Of de chipfabrikant van plan is om de geldsom te betalen is nog niet bekend, het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechtbank in Duitsland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business