Nieuws

Likes op Facebook gelinkt aan je politieke voorkeur

Een onderzoek aan de Universiteit Antwerpen heeft aangetoond dat je op basis van Facebook-likes de politieke voorkeur van gebruikers kan opmaken.

Sommige mensen delen uitgesproken hun politieke voorkeur op Facebook, terwijl anderen dit liever voor zichzelf houden. Een onderzoek aan de Universiteit Antwerpen heeft nu aangetoond dat je op basis van Facebook-likes kan bepalen of mensen politiek links of rechts zouden zijn. Waterdicht is deze strategie niet, maar toch was de analyse van het onderzoek correct voor 66% van de profielen.

Puzzelstukjes bij elkaar

De likes van Facebook-gebruikers kan je zien als allerlei kleine puzzelstukjes. Als je ze samenvoegt, dan krijg je, volgens het onderzoek, meestal een totaalplaatje van de politieke voorkeur van die gebruiker. En dan gaat het niet alleen over pagina’s van politieke partijen, waarbij het logisch is dat  gebruikers de pagina liken van hun voorkeurspartij. Ook de pagina’s van bijvoorbeeld cafés of clubs waar je vaak uitgaat, geven informatie over jouw voorkeur.

7.000 Vlamingen

Het onderzoek werd daarnaast uitgevoerd bij 7.000 Vlamingen en wist hierbij in 66% van de gevallen correct te voorspellen of de persoon links of rechts was. De onderzoekers verzamelden eerst zelf informatie over de Facebook-likes, maakten dan de voorspelling en lieten dan de persoon in kwestie zelf aangeven of hij links/rechts was en welke partij zijn voorkeur genoot. Voorspellen of iemand links of rechts is, verliep dus goed, maar als de onderzoekers dit systeem gebruikten om de specifieke partijvoorkeur vast te leggen, zakte het percentage aanzienlijk naar 36%.

Er is dus vast en zeker een bepaalde samenhang tussen Facebook-likes en je politieke voorkeur, maar die informatie kan gelukkig niet misbruikt worden. De gegevens van de deelnemers zijn namelijk anoniem en überhaupt niet toegankelijk voor politici die op deze manier kiezers voor zich zouden willen winnen.

Als je tot slot meer details zou willen weten, kan je het volledige onderzoek hier bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business