Nieuws

Windows 7 ontvangt binnen een jaar geen officiële ondersteuning meer

Microsoft bracht in 2012 Windows 8 uit, de opvolger van het veelgebruikte Windows 7. In 2020 komt er een einde aan de ondersteuningsperiode, al blijven bedrijven nog buiten schot tot aan 2023.

Windows 7 is sinds 2015 vervangen door Windows 10, en werd eerder, in 2012, al vervangen door Windows 8. Windows 8 is nooit een succes geworden, veel gebruikers misten functies die eerder nog wel in Windows 7 beschikbaar waren, zoals het waardevolle startmenu. Ondanks dat Windows 10 veel van deze belangrijke functies terug heeft gebracht, bleef Windows 7 immens populair. In december 2018 had Windows 10 voor het eerst een groter marktaandeel in vergelijking met Windows 7, 39,22% ten opzichte van 39,9%, aldus NetMarketShare. Voor de grote groep gebruikers is het tijd om van het oudere besturingssysteem af te stappen; vanaf 14 januari 2020 is er namelijk geen officiële ondersteuning meer.

Op 13 januari 2015 kwam er al een einde aan de zogenoemde ‘Mainstream support’, waarbij Microsoft nog nieuwe functies naar het besturingssysteem bracht. Sindsdien is de ondersteuning omgezet naar de ‘Extended support’. Verrassend genoeg bleek dit een behoorlijk lange termijn te zijn, die volgend jaar pas ten einde komt. Microsoft hield vermoedelijk de hoop dat een groot deel van alle Windows 7 gebruikers op de lange termijn zouden wisselen naar Windows 10 – helaas blijkt dat niet zo te zijn. Het gaat, zo wordt vermoed, om veel bedrijven en overheden die nog computers op Windows 7 laten draaien in verband met legacy-software. Overigens zijn dat wel de partijen die via Microsoft het aanbod krijgen voor een verlengde ondersteuningsperiode van Windows 7 – dit zal tot 2023 lopen, en moet per apparaat worden aangeschaft. Net als met Windows XP en Vista zal het tarief hiervoor jaarlijks oplopen.

Bereid je voor op 2020

Microsoft zal nog een volledig jaar ondersteuning leveren aan consumenten. Vervolgens is het tijd om naar Windows 10 over te stappen, er zullen namelijk geen beveiligingsupdates verschijnen. Het is dan ook aan te raden om een antivirusprogramma te installeren, let wel: een antivirusprogramma kan niet alle aanvallen blokkeren die via beveiligingsproblemen in het besturingssysteem ontstaan. Het is naast het installeren van een antivirusprogramma, belangrijk om ook geen gebruik meer te maken van Internet Explorer, de browser die al langer bekend staat om zijn ‘ernstige’ problemen met online beveiliging. Het beste is wel om volledig van Windows 7 af te stappen, vooral als je van plan bent om veel privacygevoelige zaken af te handelen via de computer, waaronder internetbankieren. Windows 10 is voor ongeveer 140 euro aan te schaffen, al is het misschien een betere keuze om voor een geheel nieuwe laptop of desktop te kiezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business