Nieuws

‘Geforceerde ontgrendeling via biometrische technieken op een smartphone mag niet’

In de Verenigde Staten diende de FBI een verzoek in om bij een huiszoeking de daders te verplichten om hun telefoons te ontgrendelen via biometrische technieken, zoals een vingerafdrukscanner. Het verzoek werd niet ingewilligd.

Smartphones worden steeds vaker met biometrische gegevens ontgrendeld dan met een pincode of patroon, zo weten ook Amerikaanse rechters en de FBI. In een rechtszaak die zich afspeelt in de Verenigde Staten oordeelde een rechter dat het niet is toegestaan om iemand te forceren zijn telefoon te ontgrendelen met zijn vingerafdruk of met gezichtsherkenning – in de zaak moest de Amerikaanse Fed toegang verkrijgen tot gesprekken in Facebook Messenger, iets wat zeer gemakkelijk zou zijn als er toegang tot de telefoon verschaft zou worden. De uitspraak is gebaseerd op bestaande wetgeving in de Verenigde Staten, die het verbiedt om iemand te forceren zijn pincode of patroon te laten vertellen om zo toegang tot een telefoon, of elke andere vorm van een elektronisch apparaat met een wachtwoord, te verkrijgen.

Ondanks dat de rechter het juiste bewijs kreeg om toestemming te geven voor het forceren van de ontgrendeling, ging ze toch niet akkoord, zo blijkt uit een rapport van negen pagina’s die Forbes in handen heeft gekregen. Kandis Westmore, een civiele rechter in de VS, noemt de aanvraag die door de FBI is ingediend ‘te breed’. Met de uitspraak krijgt de FBI niet alleen toegang tot de telefoon van de terechtstaande. Iedereen die zich in huis zou bevinden tijdens de huiszoeking moest toegang verschaffen tot zijn telefoon, aldus de aanvraag van de FBI. Verder benadrukte Westmore dat, zelfs met een opdracht om de ontgrendeling te forceren, het niet toegestaan is om iemand om deze reden te forceren. In de VS bestaat er, net zoals in Nederland en België, wetgeving die geforceerde ontgrendeling onmogelijk maakt, deze forcering valt onder de ‘Fifth Amendment’. Met de uitspraak bepaalt de rechter daarmee dat biometrische gegevens, mits gebruikt om een telefoon te beveiligen, gelijk staan aan wachtwoorden, pincodes en/of patronen.

Het is onbekend of de rechter in zou gaan op het verzoek als er wordt ingezet met een specifieke vermelding van de daders – natuurlijk blijft vaststaan dat biometrische gegevens ook gezien mogen worden als een wachtwoord. Tegelijkertijd rijst de vraag op waarom de FBI er niet voor heeft gekozen om via Facebook toegang te verkrijgen tot de gesprekken – het bedrijf is, mits de juiste papieren aanwezig zijn, verplicht om mee te werken aan onderzoeken van de politie. Verschillende zaken hebben in het verleden uitgewezen dat het mogelijk is om toegang te krijgen tot de gegevens via Facebook, het sociale medium zou zonder al te veel problemen meewerken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business