Nieuws

HMD Global onderzoekt aantijgingen voor geforceerd afsluiten applicaties op zijn toestellen

Slechts een paar dagen geleden werd bekend dat Nokia bovenaan een lijst stond van Don’tKillMyApp voor het geforceerd afsluiten van apps. HMD Global heeft nu aangegeven dit probleem te zullen onderzoeken.

HMD Global is sinds 2016 de eigenaar van de merknaam Nokia Mobile. Nokia had nog niet eerder gewerkt aan smartphones met Android, maar was juist om die reden obsoleet geworden. Pas na een overname door het Finse HMD Global Oy verschenen er smartphones met Android als besturingssysteem. Inmiddels is Nokia weer volledig uit de ‘dood’ opgestaan, en heeft het een enorm assortiment van smartphones met Android. Helaas gaat Android onderliggend ook niet zonder problemen door het leven, fabrikanten zijn al jaren aan het zoeken naar de optimale combinatie tussen energieverbruik en snelheid. Volgens de ontwikkelaars van Don’tKillMyApp sluit de software van Nokia het vaakst applicaties af, terwijl de taken van de apps nog niet zijn afgerond. HMD Global heeft aangegeven deze problemen te willen onderzoeken – hoe ze opgelost gaan worden, is vooralsnog niet bekend.

In een statement aan NokiaMob geeft HMD Global aan dat het een onderzoek is gestart naar het veelvuldig afsluiten van applicaties op de achtergrond. Het is nog niet bekend wanneer de fabrikant van plan is om het onderzoek afgerond te hebben. Voor veel gebruikers kan het geforceerd afsluiten grote nadelige gevolgen hebben, zo kan het bijvoorbeeld muziekapplicaties op de achtergrond sluiten. Daar blijft het echter niet bij, ook fitness-apps en wekkers kunnen last hebben van deze softwarematige aanpassingen in Android. Nokia is overigens niet de enige fabrikant die zich schuldig maakt aan het geforceerd afsluiten van applicaties; OnePlus en Xiaomi staan respectievelijk op plaats twee en drie van de gepubliceerde lijst met acht fabrikanten. Het is opvallend dat Samsung bijna onderaan hangt, met HTC als hekkensluiter van het uitgevoerde onderzoek.

Nokia rolt maandelijks beveiligingspatches uit naar zijn smartphones; van tijd tot tijd zitten hier ook een aantal andere oplossingen tussen. Vermoedelijk dat – zodra Nokia heeft uitgevogeld hoe het Android beter kan optimaliseren, zonder de ervaring van de gebruiker minder te maken – er in relatief korte tijd een update uit zal rollen naar alle Nokia-smartphones om dit probleem te verhelpen. Alleszins is het geen verandering die aanwezig is in ‘stock’ Android, het is dan ook opvallend om te zien dat Nokia alsnog een aantal grotere aanpassingen heeft gedaan binnen Android om de batterijduur te ‘verbeteren’, ondanks dat de smartphones in het Android One-programma vallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business