Nieuws

Samsung start productie eerste 1 TB eUFS-opslagchip voor mobiele apparaten

Tot op heden was er voor Samsung een maximum van 512 GB-opslaggeheugen per eUFS-chip. In 2015 begon Samsung nog met 128 GB-, terwijl ze in 2019 al zijn gevorderd naar 1 TB-opslaggeheugen.

Als je op zoek gaat naar een smartphone met veel opslaggeheugen, dan is je zoektocht in Europa snel afgelopen. Het aantal toestellen met 512 GB interne opslag kan je al op één hand tellen, terwijl smartphones met een reusachtige 1 TB opslaggeheugen simpelweg niet te vinden zijn. Dit wordt vaak veroorzaakt door de kosten die deze hoeveelheden opslag met zich meebrengen. Samsung is momenteel de enige fabrikant van 512 GB UFS-opslagchips. Er zijn wel smartphones met 1 TB opslaggeheugen, maar dat was vooralsnog alleen mogelijk door het gebruiken van twee 512 GB chips. Nu Samsung de productie start van 1 TB eUFS-chips, is de kans zeer groot dat we meer smartphones gaan zien met 1 TB opslaggeheugen. Een van de eerste smartphones met 1.000 GB opslaggeheugen zou wel eens Samsungs eigen vlaggenschip kunnen zijn, de Samsung Galaxy S10+.

EUFS, oftewel Embedded Universal Flash Storage, wordt al jaren gebruikt in smartphones. Waar er in het midrange segment vaak wordt gekozen voor eMMC, speelt UFS al jaren een grote rol in high-end smartphones. Volgens Cheol Choi, executive VP Sales en Marketing bij Samsung Memory, speelt de 1 TB eUFS-chip een grote rol bij het brengen van een notebook-ervaring naar mobiele apparaten: “The 1TB eUFS is expected to play a critical role in bringing a more notebook-like user experience to the next generation of mobile devices.” Opvallend is dat Samsung tweemaal de hoeveelheid opslag in een chip van dezelfde grootte, als je hem zou vergelijken met een 512 GB eUFS-chip (11,5 x 13mm), heeft geplaatst. Leessnelheden van de chip liggen op ongeveer 1000 Mb/s, volgens Samsung ‘tweemaal zo snel als een vergelijkbare SATA-SSD’. De sequentiële schrijfsnelheid ligt op 260 Mb/s, prima voor het wegschrijven van bijvoorbeeld 4K-video’s.

Samsung verwacht de productie van zijn 512 GB eUFS-chips gedurende de eerste helft van het jaar te kunnen verhogen in zijn Pyeongtaek-fabriek in Korea. Dit doet het bedrijf om te kunnen voldoen aan de sterke vraag die wordt verwacht voor zijn 1 TB eUFS-chips. Het is voor nu afwachten welke smartphones er gedurende 2019 verschijnen met zoveel opslaggeheugen. Dat er een variant van de Samsung Galaxy S10+ zal verschijnen met 1 TB opslaggeheugen staat zo goed als vast. Deze variant van de S10 zal ook de beschikking krijgen over 12 GB RAM-geheugen. Vermoedelijk gaat Apple ook mee in de hype voor 1 TB opslag. Vooralsnog krijgen alleen om de duurste modellen die dusdanig veel opslaggeheugen. Zo moet de variant van de Samsung Galaxy S10+ in de 1 TB / 512 GB opslagconfiguratie ongeveer 1.600 euro gaan kosten. In het ‘lagere’ high-end is er tegelijkertijd een verschuiving zichtbaar naar een minimum 128 GB opslag; voornamelijk omdat steeds meer midrange smartphones met 64 GB opslaggeheugen uitgerust worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business