Nieuws

Instagram bekent problemen met posts over zelfverminking

Adam Mosseri, hoofd van Instagram, heeft toegegeven dat het platform berichten met betrekking tot zelfverminking niet goed kan afhandelen.

Sociale media doen vaak meer slecht dan goed en dat wordt hier nogmaals aangetoond. Instagram stond bijvoorbeeld twee weken geleden nog volledig in het teken van het World Record Egg, maar vandaag waait er een andere wind door de gangen. Adam Mosseri, hoofd van Instagram, geeft namelijk openlijk toe dat het socialmediaplatform niet voldoende doet aan berichten over zelfverminking en -moord. De aanleiding hiervoor is de zelfmoord van de 14-jarige Molly Russel in het VK, waarover recent meer informatie aan het licht is gekomen. De oorzaak van haar zelfmoord zou namelijk deels liggen bij Instagram-accounts over zelfverminking en -moord.

De Britse minister van gezondheid Matt Hancock heeft eind januari reeds een waarschuwing naar technologiereuzen gestuurd om deze problemen aan te pakken. Instagram heeft nota genomen van deze waarschuwing en zijn huidige methoden voor dit soort zelfverminkingsberichten geëvalueerd. De conclusie was dat het platform hier momenteel niet genoeg aan doet.

Toekomstige maatregels

Als Instagram een bericht spot dat zelfverminking of -moord promoot, dan wordt dit meteen offline gehaald. Deze berichten worden echter vaak niet (tijdig) opgemerkt. Het platform vertrouwt hiervoor voornamelijk op zijn gebruikers die melding maken van de berichten, maar zelfs in dit geval heeft het bericht al een tijdlang online gestaan. Instagram wil nu werken aan een manier om deze berichten te detecteren en offline te halen vóór ze gezien worden.

Concreet zou er een filter komen voor dit soort posts, gebaseerd op het beeld, de hashtags en de account. Mosseri benadrukt wel dat het niet alle posts over zelfverminking en -moord wil verbannen. Het gaat uitsluitend om berichten die het promoten en dus niet om gebruikers die het hebben over ervaringen in het verleden. Die berichten zullen wel online blijven, maar zullen niet aanbevolen worden via de zoekbalk, hashtags of het ontdekmenu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business