Nieuws

Samsung Galaxy S10 komt eraan: alle uitgelekte informatie staat op papier

Sinds gisterenavond is de hel losgebarsten voor Samsung. Alle informatie van de Galaxy S10-serie ligt op straat. Het Samsung Unpacked-evenement wordt daarmee zo goed als ‘overbodig’…

Het is nog zeven dagen wachten tot de onthulling van de Samsung Galaxy S10, helaas wordt het een relatief saaie onthulling. In de afgelopen weken lekten, onder andere via EvLeaks en WinFuture, alle afbeeldingen uit van de Samsung Galaxy S10-serie. Over de interne specificaties was nog niet iedereen het eens, maar na een immens lek is dat sinds gisteravond ook voorbij. Wat mij betreft jammer, gezien zo de spanning van de gehele onthulling om zeep is geholpen. Nu we hier toch zijn, kunnen we net zo goed even alle lekken van de afgelopen weken nalopen: wat gaan we op 20 februari allemaal zien? Om te beginnen zullen er minimaal drie Samsung Galaxy S10-smartphones zijn: de S10E (Beyond 0), S10 (Beyond 1) en S10+ (Beyond 2). Ook zou er een 5G-smartphone verschijnen, en de vouwbare smartphone van Samsung.

Beeld: EvLeaks / Samsung Galaxy S10+

Eerder in het jaar lekte EvLeaks al de Beyond 0, Beyond 1 en Beyond 2-codenamen uit. De toestellen krijgen respectievelijk een 5,8; 6,1; en 6,3-inch scherm met een resolutie van 1.440 x 3.040 (QHD) voor de S10 en S10+, terwijl de S10E (Beyond 0) een resolutie heeft van 2.280 x 1.080P (Full-HD+). In alle gevallen bieden de AMOLED-panelen van Samsung ondersteuning voor HDR10+ met een piekhelderheid van 800 nits. Verder bevestigt de lijst foto’s van WinFuture en EvLeaks over de vingerafdrukscanner. In het geval van de S10 en S10+ zal er een ultrasonische vingerafdrukscanner aanwezig zijn. Ga je voor de ‘goedkopere’ Samsung Galaxy S10E, dan moet je het doen met een vingerafdrukscanner aan de zijkant. Dat zal worden gecombineerd met gezichtsherkenning via de selfiecamera, al is dat niet altijd even veilig…

Exynos 9820 en veel RAM…

Eind vorig jaar werd door Samsungs chipdivisie de Exynos 9820 uitgebracht, de eerste 8nm chip van de fabrikant. Bij de onthulling was al bekend dat het de SoC zou worden voor de Samsung Galaxy S10. Als de gelekte specificaties kloppen, dan ziet Samsung voor het eerst af van 4 GB RAM-geheugen in zijn S-series smartphones. Daar komt nog bij dat er naast de standaard 6 GB, ook een optie komt voor 8 GB en 12 GB RAM-geheugen. Dit wordt gecombineerd met 128 GB, 512 GB en 1 TB-opslaggeheugen respectievelijk. Gezien de grote schermen en de overige interne hardware, is het goed om te zien dat ook de batterijen dit jaar zijn gegroeid in capaciteit. Samsung propt de kleinste batterij, met een capaciteit van 3.100 mAh, in de Samsung Galaxy S10E, terwijl de S10 en S10+ respectievelijk 3.400 en 4.100 mAh-cellen bevatten.

Beeld: EvLeaks / Samsung Galaxy S10E

Daarmee is de kous nog niet af, de twee velletjes van GSMArena zijn immers nog niet leeg. Ze bevatten ook nog informatie over de camera’s van de toestellen. Voor de selfiecamera’s is er altijd een 10 MP-sensor aanwezig met f/1.9 aperture. In het geval van de S10+ voegt de fabrikant daar nog een 8 MP-camera bij voor ‘live focus’, waarmee een scherpte-diepte-effect gecreëerd wordt. Aan de achterkant is er wel een groter verschil: de Samsung Galaxy S10 en S10+ hebben dezelfde camera’s. Dat wil zeggen dat ze twee 12 MP-sensoren hebben (met OIS), waarvan één telephoto en de andere dual-aperture functies bevat. Als laatste is er nog de 16 MP-sensor voor een ‘ultrawide-angle’ (123 graden). Voor de S10E pakt Samsung de 12 MP dual-aperture-sensor (met OIS) en de 16 MP ultrawide-angle-camera samen.

Prijsstijgingen in de Galaxy S-serie

Het moet zijn opgevallen, de prijsstijgingen van de afgelopen jaren in de smartphonewereld. Of je nu kijkt naar Apple, Samsung of zelfs OnePlus. Alle fabrikanten laten een prijsstijging zien, die helaas niet weg blijft uit de Galaxy S-serie van de fabrikant. Om precies te zijn blijft de prijs van de S10E op het ‘normale’ niveau van vorig jaar, 749 euro. Wil je de normale S10, dan betaal je echter al 899 euro en voor de S10+ moet je minimaal 999 euro uit je portemonnee halen. Het topmodel van de S10+ met 12 GB RAM en 1 TB-opslag loopt daarbij nog eens op naar 1.600 euro. Al met al behoorlijke prijzen, en wat krijg je er nu precies voor? Kleinere schermranden, vermoedelijk een betere camera en een snellere SoC. Tegelijkertijd blijft het design zo goed als gelijk vergeleken met vorig jaar en krijg je ditmaal een notch.

Beeld: EvLeaks / Samsung Galaxy S10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business