Nieuws

Instagrammers verliezen in een klap miljoenen volgers door een bug

Sommige gebruikers van Instagram werden vanmorgen met de schrik wakker, ze waren plots miljoenen volgers kwijt. Hoe het probleem precies is ontstaan is onbekend, Instagram werkt aan een oplossing.

Je hoort wel vaker dat er ‘plots’ miljoenen volgers of abonnees zijn verdwenen van bekende accounts. Aan het einde van 2018 was YouTube bijvoorbeeld nog bezig om nepaccounts van zijn platform te verwijderen. YouTube deed dit wel met een grootste aankondiging naar al zijn creators, die vervolgens in hun dashboard terug konden vinden hoeveel abonnees ze waren verloren. Sinds gisterenavond verschijnen er meldingen van Instagrammers die plots miljoenen volgers zijn verloren. Vanmorgen verscheen daar ook een tweet over vanuit Instagram die specificeerde dat het bedrijf bezig was met een onderzoek. Het probleem lijkt inmiddels te zijn aangepakt, maar wat de dalende volgersaantallen heeft veroorzaakt blijft onbekend.

Wie in de ochtend zijn Instagram zou openen, merkte mogelijk op dat de volgersaantallen niet meer gelijk waren met de vorige avond. Voor de grote accounts, van beroemdheden zoals Ariana Grande en Selena Gomez, liepen de verliezen al snel op in miljoenen. Ook bekende YouTubers, zoals James Charles en ook Zach Clayton hebben de gevolgen onder ogen moeten zien. Charles tweette in de ochtend het volgende over zijn verlies in volgers: “why did I just lose over half a million followers @instagram wyd sis”. Niet veel later stuurde Instagram al uit bezig te zijn met een onderzoek: “We’re aware of an issue that is causing a change in account follower numbers … resolve this as quickly as possible.

Wat het probleem precies is geweest blijft moeilijk te zeggen. Enerzijds wordt er gedacht aan uitspraken van Instagram uit november. Toen wist het nog te melden dat het specifieke ‘machine learning’ tools had opgezet om nepaccounts te verwijderen. Het is onbekend of deze maatregelen in werking zijn getreden en wat het effect daarvan tot nu toe is geweest. Een tweede gedachte is een fout in het systeem achter de volgersaantallen. Het aantal volgers op je accountpagina klopt niet altijd als je het vergelijkt met de aantallen volgers dat je daadwerkelijk hebt. Wat het ook mag zijn, de problemen lijken inmiddels te zijn verholpen en volgersaantallen stijgen weer naar de aantallen van voordat de problemen van start gingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business