Nieuws

Duitse BfS: Samsung smartphones hebben een zeer lage SAR-stralingswaarde

Straling, we hebben er allemaal mee te maken. Het Duitse Bundesamt für Strahlenschutz onderzoekt elk jaar smartphones op hun stralingswaarde: Samsung blijkt uit onderzoek van Statista erg goed te scoren.

Smartphones zijn de afgelopen jaren volledig ingeburgerd in de maatschappij. Toch zijn er meer dan voldoende vragen over, voornamelijk over de effecten op onze gezondheid. Om verbinding te houden met zendmasten voor mobiele netwerken, maar ook met Wi-Fi signalen, is er sprake van straling bij een telefoon. Straling kan in principe schadelijk zijn als je er te veel mee in aanraking komt: let wel, je komt er dagelijks al mee in aanraking. Zelfs zonder een smartphone stel je jezelf dus bloot aan straling. Toch zijn er nog geen onderzoeken die het effect van de straling kunnen bevestigen, wat er dus ook voor zorgt dat we niet weten of het schadelijk zal zijn. Het Duitse ‘Bundesamt für Strahlenschutz’ onderzoekt alle verkochte smartphones op de hoogstraling die ze uitzenden, Statista maakte daar weer een lijst van.

Beeld: Statista / Smartphones met de laagste stralingswaarde.

Statista drukt zijn lijstje uit in ‘Watts per KG’, wat ook geldt voor de SAR-waarde die het Duitse BfS na zijn onderzoeken publiceert. SAR staat voor Specific Absortion Rate en wordt voornamelijk in landen zoals India breed uitgemeten. Hoeveel stralingswaarde ‘veilig’ of ‘te hoog’ is voor mensen, is niet vastgelegd. Toch stelt de Duitse overheid een grens bij 0,6 Watts per KG. Tot dat niveau krijgen smartphones – maar ook andere apparaten die straling uitzenden – namelijk een ‘Der Blaue Engel’-certificatie. In de lijst met de vijftien ‘best scorende smartphones’ staan opvallend veel high-end smartphones van Samsung. Het is zelfs zo dat van deze vijftien smartphones er acht van Samsung komen. Met name de Galaxy S7, S8, S9, A8, de Note 8 en als laatste nog de J4+. De S8 eindigt met een stralingswaarde van 0,32 Watts per KG.

Beeld: Statista / Smartphones met de hoogste stralingswaarde.

Voor de lijst met de hoogste stralingswaarde is Xiaomi de aanvoerder van de lijst. Om precies te zijn weet de Mi A1 1,75 Watt per KG uit te stralen. Het valt op dat OnePlus, Xiaomi en Apple veel in deze lijst terug te vinden zijn. Op de tweede plek neemt OnePlus met zijn 5T namelijk het stokje over met een waarde van 1,68 Watts per KG; terwijl de recente OnePlus 6T 1,55 Watts per KG uitstraalt. Verder staan ook de iPhone 7 en 8 in het lijstje, met een stralingswaarde van respectievelijk 1,38 en 1,32 Watts per KG. Google en HTC staan ook nog op het lijstje met hun recente smartphones, maar oudere high-end smartphones zijn niet in deze lijst terug te vinden. Uiteindelijk is het iets waar je weliswaar op kan letten bij het kopen van een smartphone, maar toch blijft het zo dat je een telefoon moet kopen die aan je wensen voldoet…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business