Nieuws

YouTube lanceert fact checks

YouTube lag eerder onder vuur voor de verspreiding van complottheoriën. Nu strijdt het actief mee tegen fake news.

YouTube lanceert een nieuw informatiepaneel voor controversiële zoekopdrachten. De tekstbalkjes zullen bovenaan je zoekresultaten opduiken en bieden je fact checks van geverifieerde derde partijen om zo de verspreiding van fake news tegen te gaan. Opvallend genoeg wordt de feature eerst in India gelanceerd, en is de fact check voorlopig enkel beschikbaar in het Hindi en het Engels. In de nabije toekomst zal de fact check echter ook naar andere contreien en talen uitgebreid worden.

Volgens YouTube zullen er geen individuele video's gefactcheckt worden. Dat zou namelijk enorm veel tijd en mankracht in beslag nemen. In de plaats daarvan zullen de fact checks opdoemen in je zoekresultaten als een soort van waarschuwing tegen video's die verkeerde informatie verspreiden.

De artikels die zullen gebruikt worden voor het nieuwe informatiepaneel zullen eerst een heel proces moeten doorlopen voor ze gebruikt kunnen worden. Dat proces vraagt van de factcheckers dat ze een paar lijntjes code toevoegen aan hun artikels om zo de web crawlers van Google toe te staan om snel cruciale informatie uit het artikel te puren, zoals welke claim gecheckt dient te worden en of die waar of onwaar is. Wanneer het artikel voor die test slaagt, kan de informatie ook in YouTube terechtkomen zonder dat de auteur nog extra aanpassingen moet doorvoeren.

YouTube heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgevoerd in de strijd tegen fake news. Het videoplatform lag eerder onder vuur doordat het de opkomst van individuen zoals Alex Jones en allerhande samenzweringstheorieën faciliteerde. Sindsdien springt YouTube bedachtzamer om met dergelijke video's en strijdt het platform actief mee tegen fake news.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business