Nieuws

Online stemmen; mogelijk in Estland, niet in België

Zullen wij op 26 mei eindelijk online kunnen stemmen? In Estland is het al een tijdje mogelijk.

Verschillende delen van de wereld hebben het stemproces nog steeds niet weten te digitaliseren. Estland is echter een uitzondering. Het Baltische land sluit online stemmen zonder problemen in de armen. In de parlementaire verkiezingen van het land werd zo'n 44 procent van alle stemmen uitgebracht via het i-votesysteem. Dat is een serieuze mijlpaal, zeker wanneer je je bedenkt dat in 2009 maar 16 procent van de Estse bevolking online stemde. Het resultaat komt niet als een verrassing in een land waar ze de voorbije twee decennia sterk hebben ingezet op overheidsdigitalisering.

Estland introduceerde de digitale stemming in 2005. Bij die stemming werd er gebruik gemaakt van identiteitskaarten met een chip en je kaartlezer. Pas in 2011 werd digitaal stemmen echt succesvol. Toen kon het grote publiek stemmen met hun mobiele telefoon dankzij een speciale SIM-kaart en pincodes. Het systeem is alvast erg gebruiksvriendelijk. Zo mag je je stem nog aanpassen in de sperperiode tussen het preliminair stemmen tot vier dagen voor de verkiezingen. Daarnaast kan je ook nagaan of je stem wel effectief ontvangen werd.

Hoewel het online stemmen bij vele landgenoten als muziek in de oren klinkt, kan het nog wel even duren vooraleer andere landen dit model overnemen. Toch heerst er ook bezorgdheid over de online veiligheid van je stem. In het verleden hebben onderzoekers namelijk al eerder zwakheden in het systeem weten bloot te leggen. Het gebruik in een groot land zoals de VS of Duitsland zou dan over een waterdicht systeem moeten beschikken waarbij een hack extreem moeilijk wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business