Nieuws

YouTube schakelt haatdragende chat uit tijdens livestream van hoorzitting… over haat

Ironisch genoeg werd de YouTube-chat van een hoorzitting tegen haatpraktijken uitgeschakeld door de overdadige aanwezigheid van racisme.

Gisteren vond in de Verenigde Staten de “Hate Crimes and the Rise of White Nationalism”-hoorzitting plaats.De hoorzitting werd ook live uitgezonden op YouTube en daar ging het mis. Haat en racisme waren volop aanwezig in de chat en na een uur was YouTube verplicht om de chat volledig uit te schakelen.

Het doel van deze hoorzitting was het onderzoeken van haatpraktijken en het effect van wit-nationalistische groepen op Amerikaanse gemeenschappen. Op het programma als sprekers stond onder meer Alexandria Walden, een Google-raadgever op het vlak van mensenrechten en Neil Potts van Facebook, verantwoordelijke van Public Policy. Met zulke namen aanwezig, leek het misschien niet het beste idee om de zitting te streamen, maar toch was ze te volgen op het YouTube-kanaal van het House Judiciary Committee.

Jerry Nadler, de Joodse voorzitter , werd als snel uitgemaakt voor goblin en er werd de spot gedreven met de getuige van Walden die zijn dochters verloor als het gevolg van racisme. De ironie dat een uitzending over haatpraktijken wordt gebombardeerd met exact dat soort commentaren, ontgaat uiteraard niemand. De vraag is dan natuurlijk of Google dit niet op voorhand had kunnen weten. YouTube kwam de laatste maanden al vaker naar voren als een platform waar racisme en nationalisme amper gecontroleerd worden. Het had met andere woorden de chat kunnen uitschakelen alvorens de uitzending begon. Hoewel, op dat moment kom je natuurlijk weer in het vaarwater van censuur terecht.

Hoe dan ook, het is meer dan duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is voor YouTube (en andere sociale platformen) en in dit geval had alles voorkomen kunnen worden. De timing is alvast niet goed voor YouTube. Vorige week nog kwamen er rapporten bovendrijven dat het bedrijf zijn medewerkers had ontmoedigd om schadelijke video’s te rapporteren.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business