Android 9.0 Pie bereikt mijlpaal van 10 procent net voor Google I/O

Google gaf de afgelopen zes maanden geen updates meer via het Distribution dashboard. In een recente update heeft Android 9.0 Pie plots een aandeel van tien procent, en is Oreo de grootste.

Voor het bijhouden van de spreiding van Androidversies heeft Google zijn Distribution Dashboard. In de kaders staat op één tiende procent aangegeven hoeveel procent van de Android-apparaten er op een specifieke versie van Android draaien. In veel gevallen gebruiken ontwikkelaars deze cijfers bij het ontwikkelen van hun applicaties: ze zien namelijk specifiek vanuit welke besturingssystemen hun app mogelijk het meest gebruikt zal worden. Helaas laste Google de afgelopen zes maanden pauze in voor het dashboard; inmiddels is het dashboard bijgewerkt en staat Android Pie op 10,4 procent.

Opkomst in acht maanden

Het verrassende aan de huidige cijfers, is dat Pie sneller aan de man wordt gebracht in vergelijking met eerdere versies van Android. Om een vergelijking te stellen: Android 7.0 Nougat en 8.0 Oreo hebben er beiden tien maanden over gedaan om een gebruikersbasis van tien procent te halen. In het geval van Android 9.0 Pie heeft het ‘slechts’ acht maanden mogen duren. Vermoedelijk hebben maatregelen van de softwaregigant eindelijk effect gehad op de resultaten. Android heeft de afgelopen jaren moeten investeren in update-vriendelijke maatregelen, zoals Project Treble, om versplintering tegen te gaan. Android One zet tevens druk op de ketel om updates door te voeren.

Over versplintering gesproken, de strategie van Google zal dat niet in een klap verhelpen. Toch zie je dat het gebruik van oudere besturingssystemen gestaag afneemt. Android Oreo staat nog altijd aan de leiding met 28,3 procent van alle Android-telefoons die op versie 8.0 of 8.1 draaien. Gedurende de afgelopen zes maanden is dit percentage met zeven procentpunt gestegen. Nougat staat op de tweede plaats met 19,2 procent van de smartphones op versie 7.0 of 7.1. Nougat heeft een flinke krimp doorgemaakt: het verloor tien procentpunt. Verder blijven er nog veel gebruikers hangen op oude versies: met 0,3 procent voor Gingerbread, 3,2 procent voor Jelly Bean en 6,9 procent voor KitKat.

Distribution Dashboard

Met een pauze van zes maanden is het onduidelijk hoe vaak Google van plan is het dashboard nog te updaten. Het is in elk geval duidelijk dat Google niet van plan is om maandelijks informatie vrij te geven, zoals voorheen het geval was. Vermoedelijk zal de pagina nu eenmaal per kwartaal een update zien. Met deze updates komt wel een verandering: Google werkt aan een Dashboard waar ontwikkelaars meer informatie uit kunnen opmaken – maar ook voor de ‘normale mens’ moet het meer context bevatten, om te weten te komen waarom de uitrol van een update nu juist mee- of tegenvalt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business