Nieuws

Trump vraagt hulp sociale media in strijd tegen terrorisme

Na de verschrikkelijke massa schietpartijen in Texas en Ohio schiet Trump dan toch in actie. Een samenwerking met sociale media moet voor meer preventie zorgen.

Na de twee recente massa schietpartijen in de Amerikaanse staten Texas en Ohio vraagt de Amerikaanse president Donald Trump de hulp van sociale mediaplatformen. Hij stelt dat de overheid én de techbedrijven moeten samenwerken om zo sneller online gevaar te identificeren. Concreet stelt hij voor dat technologiebedrijven zoals Twitter, Facebook en Reddit nieuwe tools gaan ontwikkelen die gevaren op voorhand kunnen vaststellen en aanduiden met een ‘rood vlaggetje’.

Data-mining

Het was niet geheel duidelijk wat Trump juist bedoelde met ‘tools’. Maar vermoedelijk wil hij dat bedrijven aan de hand van A.I. en voorspellende software potentiële daders en mensen die risico’s vormen gaan vaststellen. Dat kan aan de hand van ‘data-mining’. Door bepaalde data meer en strenger te analyseren/controleren kunnen platformen als Facebook dit soort drama’s voorkomen. Echter stuit de manier van werken op heel wat privacy-issues en voelen veel mensen zich dan natuurlijk nog meer bekeken dan voordien. Bovendien zullen potentiële daders andere platformen opzoeken.

“8Chan is de beerput van het internet.”

8Chan

Zo is intussen het haatdragende platform 8Chan wereldwijd stilgelegd en van het internet gehaald. De hostingbedrijven die diensten verleenden aan 8Chan hebben hun samenwerkingen stopgezet. 8Chan werd vaak aangehaald als ‘de beerput van het internet’ aangezien ze uitpuilde van racistische en haatdragende berichten die o.a. ook de inspiratie waren voor de aanslag op de moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch.

Trump wil in ieder geval inzetten op preventie, wat uiteraard een goede zaak is. Echter is het moeilijker gezegd dan gedaan om dit soort dingen nog meer te voorkomen. Op het moment van schrijven heeft de technologiewereld nog geen reactie gegeven op de suggestie van Donald Tump.

Afbeeldingsresultaat voor 8chan logo
8Chan is een extremistisch en racistisch online platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business