Nieuws

Honderden Amerikaanse tandartsen slachtoffer van ransomware

Ransomware komt steeds vaker voor in de Verenigde Staten. Dit keer zijn honderden tandartsen slachtoffer van de criminele praktijken.

In de Verenigde Staten zijn deze week honderden tandartsen het slachtoffer geworden van de zogenaamde ‘REvil’.

Ransomware op medische software

Veiligheidsonderzoeker Brian Krebs rapporteerde deze week nog aan ZDNet en CNN over de voorvallen. Het gaat over software die geleverd werd door ‘The Digital Dental Record’ en ‘PerCSoft’. Dat zijn twee bedrijven uit het Amerikaanse Wisconsin die medische software en back-updiensten aanbieden.

Het probleem begon eigenlijk vorig weekend al waarbij hackers via een achterpoortje in de software de ransomware met naam REvil konden installeren op alle computers waarvoor beide bedrijven hun diensten hebben geleverd.

Ontdekking

Een aantal tandartsen ontdekten het probleem maandagochtend in een poging om bepaalde informatie over patiënten op te halen. De tandartsen werden uitgesloten uit de software en kregen een ransomwaremelding te zien. Intussen hebben beide bedrijven uit Wisconsin een issue doorgevoerd. Het probleem is dus intussen opgelost, maar het is niet duidelijk of de softwarebedrijven de hackers losgeld gegeven hebben.

Overheid en organisaties

In de Verenigde Staten krijgen veel bedrijven, maar ook steden en overheden steeds vaker te maken met hackers die criminele software installeren op minder goed beveiligde hardware. Vaak zijn het kleinere bedrijven die het grootste slachtoffer worden aangezien zij niet voorbereid zijn en vaak toch losgeld moeten betalen. Eerder dit jaren werd de computerinfrastructuur van overheden in Texas, Florida en Baltimore nog het slachtoffer van criminelen die ransomware op pc’s hadden geïnstalleerd. In sommige gemeentes werd uiteindelijk losgeld betaald en kregen de de overheden weer toegang.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business