Nieuws

Sony Xperia 5 officieel: ‘compacte’ premium smartphone

De Sony Xperia 5 is de tweede high-end telefoon van Sony met een ultralange 21:9 beeldverhouding. Hij wordt bestempeld als compact, maar zo klein als voorgaande Compact-smartphones van de Japanners is het apparaat niet.

Een halfjaar voor de release van de Sony Xperia 5 presenteerde Sony op het MWC met gepaste trots de  Xperia 1, de eerste Japanse topper met een beeldverhouding van 21:9. Volgens de fabrikant zelf is deze verhouding uitermate geschikt om films en series te kijken, aangezien veel van deze content in eenzelfde verhouding wordt opgenomen. Naast het display was de Xperia 1 vanwege een andere reden populair: het is de eerste telefoon waarbij Sony Mobile intensief heeft samengewerkt met de cameradivisie, met als gevolg dat de Xperia 1 beduidend betere plaatjes schiet dan zijn voorganger.

Sony Xperia 5 officieel gepresenteerd

De Sony Xperia 5 geniet van dezelfde voordelen en beeldverhouding als zijn ‘voorganger’, maar dan in een compacter jasje. Het toestel maakt gebruik van een 6,1 inch OLED-display met Full HD+ resolutie. Vanwege de 21:9 verhouding is de smartphone vooral erg slank, maar ‘klein’ of ‘compact’ zijn termen die we liever voorbehouden voor écht kleine telefoons als de Samsung Galaxy S10e. Dat gezegd hebbende is er meer dan genoeg interessants te vinden op en in de Sony Xperia 5.

De QHD+ resolutie van de Xperia 1 is ingeruild voor Full HD+. Vanwege het smallere display begrijpelijk, en in combinatie met de OLED-technologie van Sony leent de Xperia 5 zich nog altijd uitstekend voor het bekijken van multimedia. Daarnaast is de Xperia 5 als eerste Sony uitgerust met de gloednieuwe Snapdragon 855. Deze high-end chipset is geklokt op 2,84 GHz.

Sony Xperia 5: specificaties

De Xperia 5 is de eerste ‘compacte’ high-end telefoon van Sony sinds de Xperia XZ2 Compact, die inmiddels anderhalf jaar oud is. De specificaties stellen in ieder geval niet teleur:

  • Display: 6,1 inch OLED-display met Full HD+ resolutie (2520 x 1080)
  • Chipset: Snapdragon 855
  • RAM-geheugen: 6GB
  • Interne opslag: 128GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)
  • Batterij: 3140Ah met 18W-snelladen (USB-C)
  • 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting: nee

De Xperia 5 is voorzien van vier camera’s in totaal: drie aan de achterzijde, en één aan de voorzijde. Alle drie de camera’s aan de achterzijde schieten plaatjes met een 12-megapixellens. Het gaat om een reguliere lens, groothoeklens en telelens. Net als de Xperia 1 beschikt de nieuwe Xperia-telefoon over Eye Autofocus, waarmee de ogen van objecten automatisch gevolgd worden. Hierdoor hoeft de gebruiker zich in theorie niet bezig te houden met het scherpstellen van de lens.

Video’s schiet je maximaal in een 4K-resolutie met 30 frames per seconde. De Xperia 5 is uitgerust met geavanceerde beeldstabilisatie, waardoor schokkerige opnames tot het verleden behoren. De 8-megapixelfrontcamera maakt eveneens gebruik van beeldstabilisatie, waardoor dit toestel ook uitermate geschikt is om mee te vloggen bijvoorbeeld.

De Sony Xperia 5 draait uit de doos op Android 9 Pie. Het is de verwachting dat het apparaat op korte termijn geüpdatet kan worden naar Android 10, de nieuwste versie van Google’s mobiele softwaresysteem die eerder deze week uit de doeken is gedaan. De Xperia 5 komt beschikbaar in de kleuren blauw, zwart en grijs en is vanaf volgende week te bestellen als pre-order, waarna deze in oktober uitgeleverd zal worden. Pre-order je de Xperia 5? Dan krijg je gratis de Sony WF – 1000XM3 Wireless Noise Cancelling in-ear headphone ter waarde van 249 euro meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business