Nieuws

Apple past algoritme App Store zoekresultaten aan

Apple heeft in juli aanpassingen gemaakt aan het algoritme van de App Store, nadat de eigen apps van het bedrijf maandenlang de zoekresultaten domineerden.

Apple heeft in juli een update doorgevoerd aan het algoritme van de App Store, dat bevestigd het bedrijf aan de New York Times. Door de wijziging verschijnen hun eigen apps minder vaak bovenaan en krijgen apps van derde partijen dus meer kansen. 

Apple > de rest

Op een interactieve webpagina toont de New York Times het probleem dat bestond met de vorige versie van het algoritme. Bij een zoekopdracht naar ‘Podcast’, moest er door 14 andere apps gescrolled worden voordat er een niet-Apple resultaat verscheen. Die 14 apps waren in veel gevallen zelfs totaal irrelevant, zo verschenen bijvoorbeeld Apple News en Contacts in de lijst. Er kon natuurlijk wel betaald worden om helemaal bovenaan te verschijnen, maar niet alle app-ontwikkelaar hebben hier uiteraard budgetten voor en verwachten desondanks een eerlijke oplijsting in de zoekresultaten. 

Spotify stond zo in 2013 bovenaan de lijst van resultaten voor de zoekterm ‘muziek’. In 2016 voegde Apple echter zijn eigen apps toe aan de App Store, zodat gebruikers ze van hun telefoon konden verwijderen als ze dat wilden. Spotify zakte zo over tijd naar de vierde plaats in de ranking. In februari vorig jaar waren de eerste 6 resultaten plots Apple apps, zoals GarageBand en iTunes Remote. Spotify belandde op de achtste plaats. Spotify klaagde in maart dit jaar dat Apple hun machtspositie misbruikt en kort daarop werd het algoritme aangepast, waardoor de muziekstreamingdienst nu terug op de vierde plek terecht is gekomen, na onder andere de  iTunes Store en Apple Music. 

App Store niet gemanipuleerd

Hoewel Apple het algoritme ondertussen dus heeft aangepast, ontkent het bedrijf dat er manuele aanpassingen werden gedaan om eigen apps bovenaan te doen verschijnen. De reden van de overvloed aan Apple-apps wordt toegewezen aan de enorme populariteit ervan en de eenvoudige namen die overeenkomen met een grote waaier aan standaard zoektermen. Het algoritme zou dus niet aangepast zijn, maar verbeterd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business