Nieuws

Surprise! Bill Gates is geen voorstander van opsplitsing Big Tech

Breaking up Big Tech. Het openbreken van grote technologiebedrijven is een beleidsvoorstel dat je tegenwoordig vaak hoort in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar hoe denkt Big Tech daar nu zelf over? Bloomberg vroeg het aan Bill Gates, de ex-CEO van Microsoft. 

Gates is geen fan van het openbreken van Big Tech, maar niet omwille van de redenen die je zou verwachten. Gates vindt namelijk dat je er beter aan doet om de malafide praktijken van grote technologiebedrijven te bestraffen en te corrigeren dan om bedrijven op te splitsen. De redenering daarachter was bijzonder eloquent; “als je ze splitst, heb je twee bedrijven die verkeerd handelen.” Toch stond Gates niet helemaal afkerig tegenover het voorstel, maar meende hij wel dat zo’n splitsing slechts in een gering aantal omstandigheden zou werken.

Gates had ook een bijzondere mening over de bedrijfsbelasting voor grote technologiebedrijven. Hij vond – net als andere technologiebedrijven – dat het huidige belastingsysteem volledig legaal is. Toch vond de ex-CEO van Microsoft ook dat politici strenger mogen toezien op het reilen en zeilen van die bedrijven. Gates vond ook dat het aan de maatschappij was om ervoor te zorgen dat de innovaties van Big Tech geen nadelige gevolgen zouden hebben zoals radicalisering en sterk gekleurd nieuws.

Anderen houden er een duidelijke andere mening op na. Zo is er de presidentskandidate Elizabeth Warren bijvoorbeeld, die sterk voorstander is van een splitsing. Warren vindt namelijk dat ze oneerlijke concurrentie vormen voor andere, kleinere bedrijfjes. Grote techbedrijven gebruiken vaak hun imago om bepaalde kleinere concurrenten op te kopen en zo de concurrentie de kop in te drukken.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business