Nieuws

Huawei Google-apps omweg afgesloten

Dat Huawei Google-apps niet mag installeren op haar smartphones is inmiddels bekend, maar er wordt hard gewerkt aan een omweg.

De Chinese technologiefabrikant Huawei heeft betere fases gekend. Na het opgelegde handelsverbod voor Amerikaanse bedrijven met Huawei treedt het ene na het andere probleem op. Het gevolg van deze chaos kwam tot volle wasdom tijdens de presentatie van de Huawei Mate 30: er werd met geen woord gerept over Google, Android of Google-apps. Hoe Huawei Google-apps zou kunnen laten installeren door gebruikers werd druk over gepeinsd, maar de eerste concrete oplossing is alweer verwijderd.

Huawei Google-apps

Beveiligingsonderzoeker John Wu ontdekte eerder deze week dat Huawei-smartphones via de applicatie LZPlay alsnog Google-apps konden installeren. Deze app hief de blokkade op na het installeren van bepaalde Google-apps, waardoor Gmail, YouTube, en andere veelgebruikte applicaties in één keer weer binnen te halen waren. LZPlay is inmiddels echter uit de Play Store gehaald.

Wie het brein achter het verwijderen van LZPlay is, dat is op dit moment nog niet bekend. John Wu vermoedt dat de Chinese fabrikant al tijden op de hoogte was van het bestaan van LZPlay. In een reactie aan Bloomberg laat de techgigant weten dat het op geen enkele manier betrokken is geweest bij de doorgeefluik-applicatie. Waarschijnlijk zal de fabrikant het bestaan van LZPlay niet erg hebben gevonden. Google-applicaties zijn namelijk niet weg te denken bij Android-smartphones.

Het handelsverbod tussen Amerikaanse bedrijven en Huawei bezorgt laatstgenoemde de nodige kopzorgen. Zo is het niet eens duidelijk of de nieuwe Mate 30 serie überhaupt verschijnt in Europa, laat staan de Benelux. Achter de schermen werkt Huawei aan HarmonyOS. Dit is een mogelijk alternatief voor Android. In hoeverre een snelle release van smartphones met HarmonyOS mogelijk is, laat de fabrikant zich nog niet over uit.

Lees meer: Handelsverbod Huawei en VS blijft toch voortduren

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business